Kungen och hans kompis Lille Bille

Den elaka kungen hade en kompis. När kungen inte gillade vad han såg, bad han Bille komma och säga några dumheter mot sitt ”hot”.
Bille tog sin åsna och reste till den elaka kungen.

För oss i kyrkan finns det nog mer att lära än vad vi egentligen tänkt på…

screen001

Jag försökte allt varna…

Det var en gång en kung. Han levde för länge sedan och han hade ett problem. Nämligen… ett folk med en Gud som levde mitt ibland dem och som dessutom dagligen gjorde under och tecken bland dem…Han hade naturligtvis också sett vad de gjort mot sina fiender.
En dag vaknade han och sa mumlande för sig själv…
– Nu har dom där slagit sig ner alldeles för nära… och hu så många dom är… Hmmmm, och se vad de
Den dumme kungen samlade sitt garde av gubbar och sa till dem:
– Nu kommer denna skara att äta upp allt omkring oss, liksom oxen äter upp gräset på marken. (4 Mos 22:4)

Var han elak eller… ”utmanad”?

Texten handlar om kungen Balak och folket… Israel så klart… (du läser ju ett inlägg på Aletheia…)

Nu är det så att man kan läsa detta stycke på två sätt… beroende vad man väljer att ha för utgångspunkt.
Dels:
Balak var rädd för att han insåg att Gud var med dem och de hade mejat ner amoreerna, sina fiender. Jag måste göra något åt detta.

Eller:
Balak var lack på Israel! Han hade enbart valt att se vad de gjort mot sina dödsfiender. Det resulterar i att han aktivt valt att blunda och strunta i att ta reda på andra sidan myntet… vad faktiskt Amoreerna gjort…

Hur som helst… han kallade nu in en annan skum snubbe, Biliam, för att få ett slut på eländet. En hedning som nu gjorde det sällsynta, i 4 Mosebok, och gav en mighty Messiansk profetia istället.

Bland annat:

”Vatten flödar ur hans ämbar, hans sådd blir rikligen vattnad. Större än Agag skall hans kung vara, upphöjt är hans kungadöme… Jag ser honom, men inte nu, jag skådar honom, men inte nära. En stjärna träder fram ur Jakob, en spira höjer sig ur Israel. Den krossar Moabs tinningar och slår ner alla söner till Set. (4 Mos 24:7, 14)

Något som är intressant här är Balaks meddelande till Biliam, med tanke på att Kung Messias skall utgå från Israel. Såg Balak också in i framtiden när han låg där i sin säng (ja, det är min egna version att han låg i sin säng en morgon och mumlade för sig själv…) innan han kallade på Biliam:

”Kom nu därför och förbanna detta folk åt mig, för det är starkare än jag…” (4 Mos 22:6)

På Hebreiskan kan detta även läsas:  ”Kom nu därför och förbanna detta folk, för HAN ÄR STARKARE ÄN JAG (atzum hu mimeni)

Såg Balak samma sak som Biliam? Rut härstammade nämligen från Balak…
Kände han sig utmanad av det han såg? Ville han nu utmana Israels Kung(Messias), för Hans makt är större än Balaks… Istället för att ödmjuka sig…och underkasta sig…

Nåja, Balak gjorde nu i allafall bort sig, rejält.
I stället för att förena sig med Israel och erkänna Abraham Isak och Israels Gud, så utmanade han.

Om det var av rädsla eller ren idioti att från Balaks sida… det kanske vi aldrig kommer få veta.

Men finns det någat att tänka på här?
För att precis som de tio spejarna som gick in i för att få en inblick och bekräfta Guds löften om det Utlovade Landet… så fastnade de vid… bland annat… de höga murarna.
Många av oss kristna gör exakt likadant!
Istället för att faktiskt se hur vi i Guds ögon är kopplade till Israel (som tror på Israels Messias) allt mer, vare sig det är arkeologi eller ett upprättande av Guds Ord i Israel… så tyvärr stirrar många sig blinda på… ”de nya höga murarna” och vill inte ha med Israel att göra.
Man ”gör som Balak” och väljer vad man vill se… man förbiser varför de byggs och vad Israels fiende håller på med. Man väljer att inte vilja förstå det man personligen inte tycker om.
Resultatet kan då lätt bli att man konsulterar fel person och ber han eller hon göra något åt saken… för innerst inne vet man ändå att man inte kan fullt har täckning för vad man påstår. Kanske man då hittar någon som glänser i prakt, på grund av status, och varför inte med goda referenser av det ”övernaturliga”…

Billes bull

Men hur är det med Bille då?

Det är ju är ändå en fascinerande relevant och spännande berättelse för oss att ta en titt på.
Bille Biliam var nu en ickejude som ändå kom till Israel med det sanna budskapet om deras Messias.
Inte bara det… han sa ju, som vi såg ovan, även detta:

Vatten flödar ur hans ämbar, hans sådd blir rikligen vattnad. Större än Agag skall hans kung vara, upphöjt är hans kungadöme.”
Det går även att läsa så här på Hebreiska: ”Vatten flödar ur hans grenar, hans avkomma kommer att vara i många vatten.”

Den som jobbat mycket med ”Bibliska bildspråk” vet att vatten ofta kopplas med nationerna.
Intressant är då: ”att flera av Israels trädgrenars avkomma kommer att förse med vatten ute bland nationerna…”
Den som läst inläggen om ”Fiskelyckan” och andra inlägg med temat Israels Hus och Juda Hus, hur de komer åter gå samman i Kung Messias, ser en mäktig profetia här.

Dessutom…
”Jag ser honom, men inte nu, jag skådar honom, men inte nära. En stjärna träder fram ur Jakob, en spira höjer sig ur Israel. Den krossar Moabs tinningar och slår ner alla söner till Set.”
Det judiska folket talar ivrigt att det är Kung Messias som detta syftar på. Personlingen tror jag de flesta av oss håller med.
Med delvis facit i hand så kan ju möjligtvis stjärnan peka på den den över Betlehem vid Jesu födsel och han vann över fienden och höjde sprian.
Utplåningen av fienden, kan då möjligtvis peka på återkomsten.
Ytterligare en profetia som kan peka på första och andra tillkommelsen. Eller som Judarna kallar det. De två smorda Messiasgestalterna.

Ja, några förbannelser kunda han tillslut inte inte klämma fram, den där ”hedniska profeten” som kom släpande med sin åsna…
Men lille Bille kom dock med några förföriska läror såsom att: ”Låt folket lämna lydnaden till Torah och börja fira hedniska högtider och riter istället…” the rest is history…

” Men något har jag emot dig, att du har några där som håller sig till Bileams lära, han som lärde Balak att sätta ut en fälla för Israels barn…” (Upp 2:14)

-Fredrik

Det är ju såååå viktigt att vi har en egen relation och kan få det levande vattnet direkt.

Mose missade ju själva grejen när han åter slog på klippan. Hans otro, att inte lära folket att:

Jo visst, första gången skall vi slå på Klippan, men sen när vi blir mogna och Miriam, som försett oss med vattnet, inte finns längre, då skall vi själva ha lärt oss att tala till Klippan för att få våra behov försedda. Det kommer en tid för oss alla, när vi inte kan vara beroende av ledare innan vi skall gå in i det Utlovade Landet… och Mose, om någon, fick lära sig den läxan… att det handlar om tillit och tro, och inte genom att ha tillgång till Moses stav som är biljetten dit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: