Den krossade frukten… Den troendes rötter, -Del 24

Om vi är riktigt dökär i någon… så ärligt talat kan man göra det mest knasiga grejerna i människors ögon. Människofruktan existerar inte.
Man kan nästan säga på kristninska (vårt märkliga språk vi etablerat i kyrkokulturen) att vi dött bort från allt för att följa den vi älskar!!!

Faktum är att det inte är en så dålig bild, med tanke på hur Gud själv beskriver den bästa kvaliten för att sprida ljuset på Jesus.

olive
Du skall krossa oliven och andvända ren olja till ljusstakarna!!!

När Paulus skriver till Galaterna, gör han det efter han och Bröderna i uppe i Jerusalem har rett ut det där med HUR i hela världen man nu blir frälst.
Ni känner till konflikten:

”Några som hade kommit ner från Judeen började lära bröderna att de inte kunde bli frälsta, om de inte lät omskära sig enligt seden från Mose. När det nu uppstod oenighet och Paulus och Barnabas kom i allvarlig tvist med dem…” (Apg 15:1)

Ja, vissa hade fått det lite om bakfoten och trodde att Mose menade att man skulle hålla buden för att BLI frälst. Att använda Moseböckerna på fel sätt. Ni vet, det vi kallar lagiskhet och judaiserande.

Hur som helst, detta ledde till att Paulus, sedan de kommit överrens och rett ut det en gång för alla, författade brevet till dem och fortsatte på temat:

”Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och villförvränga Kristi evangelium.” (Gal 1:6-7)

Död åt lagiskhet

Pauls är häpen över att man gått på dessa villolärare som förvrängt evangeliet, som säger att rättfärdig blir man genom tillit/tro. Nu kommer de med ett annat evangelium än det som Jesus skärpt upp, och menar på att det var genom gärningar, böner, dop etc. (Hädanefter kallat även kallat laggärningar)

Man kan sammanfatta det så här:

”Jag vill göra klart för er, bröder, att det evangelium som jag har predikatinte kommer från människor.”  (Gal 1:11)

Det kommer inte från någon mänsklig tradition, utan rakt från Jesus, som är det Livets Ord.
Det vill säga, Logos, Guds Ord, som blivit kött.
Ett sätt att förstå och koppla detta till sitt sammanhang är att Logos är roten till undervisning/instruktion.
Exempel: TeoLOGI, AstroLOGI etc.

Vi vet ju att Moseböckerna utgör en enhet och i sitt ursprung betyderundervisning/instruktion (Hebreiksa: Torah).
Det är detta ord som blev kött och Jesus är den levande undervisningen, det Levande Ordet och ger Moseböckerna och Profeterna rätt mål och mening.
Prisad vare Hans underbara namn. Han är vårt rättesnöre!

När Paulus resonerar vidare i sitt brev till Galaterna så säger han:

”Ni har ju hört hur jag tidigare uppträdde som jude… och hur jag gick längre i judendom än många jämnåriga i mitt folk. Mer fanatiskt än de ivrade jag för mina fäders stadgar.” (Gal 1:13-14)

Återigen ser vi hur han tidigare hävdade den rabbinska judendomen, med mänskliga traditioner som rättesnöre för omvändelse och konvertering. Inte Moseböckerna.

Och OM nu någon skulle missförstå Paulus brev så här långt, såstryker han själv under, åter en gång för alla, vad mycket av dåtidens konflikt handlade om:

”Men eftersom vi vet att människan inte förklaras rättfärdig genom laggärningar utan genom tro på Jesus Kristus, så har också vi satt vår tro till Kristus Jesus, för att vi skall stå som rättfärdiga genom tro på Kristus och inte genom laggärningar. Ty genom laggärningar blir ingen människa rättfärdig.” (Gal 2:16)

Notera att Mose var det inget fel på… så länge den inte används som ett ok och krav för gärning i frälsning och rättfärdighet.
Amen och tack för det!!!

Men sen kommer något:

”Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag skall leva för Gud. Jag är korsfäst med Kristus och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig. Jag förkastar inte Guds nåd. Om rättfärdighet kunde vinnas genom lagen, då hade Kristus dött förgäves.” (Gal 2:19-21)

Vilka lagar pratar vi om här?
Men först, vad är ämnet igen? -Jo, frälsningen. Hur blir jag frälst!
Bra.

Så, grekiskan visar bara att det står Lag.
Men ett sätt att kunna förstå detta är att hålla sig till sammanhanget och låta det vara en riktlinje i tolkningen. Då kan vi läsa så här (min parafrasering):
”Jag har genom att ha hållit mig till Moseböckernas undervisning om frälsning och rättfärdiggörelse dött bort från alla mänskliga laggärningar som gör mig till slav under dem, och är nu slav till Gud och lever för Honom istället.”

Paulus dog bort från all elitism och andlig apartheid, som exempelvis Petrus föll under när han ballade ur och inte pallade trycket från det religiösa etablisemnaget, när det gällde bordsgemenskapen. Han ställde sig under lagen… utanför, istället för att leva fritt i den… i Jesus som ju är det Levande Ordet.(Något Paulus tar upp lite tidigare)

Utveckling bakåt?

”Endast det vill jag veta: tog ni emot Anden genom att hålla lagen eller genom att lyssna i tro? Är ni så dåraktiga? Ni som började i Anden, skall ni nu sluta i köttet?” (Gal 3:2-3)

Skulle de nu alltså vända på steken och falla tillbaka i laggärningar i frälsningsfrågan?

”Men alla som håller sig till laggärningar är under förbannelse. Det står skrivet: Under förbannelse står den som inte håller fast vid allt som är skrivet i lagens bok och gör därefter.” (Gal 3:10)

Laggärningar är en förbannelse. Laglydnad är ju en heelt annan sak.
Ärligt talat: Inte ens Jesus kan ju hålla hela lagen… hur skall man då kunna tro att någon annan skall kunna det. Då måste man ju ha ett enormt ego, om det skulle vara så att det hänger på mina förmågor och gärningar!!!
Varför skulle Gud ställa ett sådant orimligt krav?

”Att ingen förklaras rättfärdig inför Gud genom lagen är uppenbart, eftersom den rättfärdige skall leva av tro…” (Gal 3:11)

Punkt Slut!!!

”Men lagen säger inte ”av tro”, utan den som håller dessa bud skall leva genom dem.” (Gal 3:12)

Ok… nu är det faktiskt riktigt lätt att bli snurrig.
Hur är det nu Paulus… Antingen så säger ”Lagen” att vi skall bli frälsta och leva, få liv, ”genom tro”… eller säger lagen att vi skall hålla den för att få liv, bli frälsta????
Så låt oss ställa frågan då: Vilken lag hävdar frälsning genom gärning?
Moseböckerna? –Nej
Traditionen? –Ja

Vad tror vi nu Paulus hänvisar i nästa vers?

”Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. (Gal 3:13)

OM vi inte hängde med, så förklarar han det själv i nästa vers.

”Vi friköptes, för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden.” (Gal 3:14)

Här hänvisar han ju till Moseböckerna själv och till Abrahams välsignelse, som innefattar rättfärdigheten genom tilliten/tron på guds löften. Guds undervisning/instruktion är ju inte en förbannelse i sig.

”Varför gavs då lagen [Moseböckerna][Bra fråga… den verkar ju bara ställa till det!!!] Den blev tillagd för överträdelsernas skull för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram…” (Gal 3:19)

Här har vi både frågan och svaret. För att klart och tydligt hjälpa oss att inse närvi gör fel och framför allt hjälper oss att inse att vi behöver hjälp, en återlösare och frälsare… eller som han srkiver:

”Så blev lagen vår övervakare/handledare fram till Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro.” (Gal 3:24)

Förkrossad ande

Vi behöver släppa vårt ego, som säger att Hans tjänare behöver Hans instruktioner och riktlinjer längre.
Vi behöver ett förkrossat hjärta som ropar förlåt.
Vi behöver en inre människa som inser: för att få frid behövs det hjälp med att återställa möblissemanget som Gud ville ha det från början.

Sen skriver han så här:

”Men sedan tron har kommit, står vi inte längre under någon övervakare.” (Gal 3:25)

Nu blir det ju problematiskt igen och ärligt talat verkar det som Paulus faktiskt mostäger sig själv… igen!
Men flera gamla texter på den här versen har ordet övervakare/handledare iplural här… kontra singular i vers 24.
Moseböckerna är en enhet, Torah, och passar fint in i vers 24.
Men i vers 25 så blir det ju fel om det hävisas till Moseböckerna. Däremot, med tanke på temat för Galatebrevet kan vi ju läsa det såhär:
Frälsning genom tron enligt Moseböckerna vs.
Frälsningen genom laggärningar enligt falska lärares Tradition (aka lagiskhet)

Eller,

Torah som handledare vs.
Villolärare som övervakare

När Gud gav Mose instruktionen hur han vill ha det möblerat där han tar sin boning, så handlar det faktiskt om relationen mellan oss och Honom.
Exempel:

”Du skall befalla Israels barn att bära fram till dig ren olja av stötta oliver till ljusstaken, så att lamporna kan sättas upp dagligen.” (2 Mos 27:20)

Ordet befalla i Hebreiskan, tetzaveh, bär även betydelsen ”att koppla samman”, ”binda samman” eller ”fästa”.
Gud verkar alltså se det så här:
Genom att ge instruktionerna, så bidrar det till att dom ”connectar” med Mig,om de kärleksfyllt, av egen fri vilja, för att de är frälsta, följer vad Jag säger.
Hur bra är inte det? :-)
Eller som Johannes förklarar det:

”Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Och hans bud är inte tunga.” (1Joh 5:3)

Genom att dagligen låta sig fyllas på med olja Anden, kan menorahn de troende kasta ljuset på dörren Jesus som leder till Guds närvaro och Arkenvittnesbörd om frälsningen, inne i det Heligaste våra hjärtan.

Dessutom, som gren i det äkta Olivträdet inympad i Israel skall vår bästa frukt,likt den krossade oliven, ge ren produkt till att sprida ljuset…
Vår bästa potential i att sprida Guds ljus ligger då i att låta våra stenhjärtan krossas och vi kommer till Herren med en förkrossad själ.

Dagligen
skall vi ödmjuka oss och låta oss bindas samman med och kopplas till Gud…

I och med det kan vi få det möblerat på rätt sätt i vårt inre.
När det händer, blir vi mer lik Jesus i vårt yttre.
För vad vårt hjärta är full av, det talar och agerar vi ut.

Med tanke på Johannes vers ovan… inte vill väl vi ha ett kärleksproblem med Gud…!!!

Det största är detta: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är enoch du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta,
av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. -Jesus

Annonser

3 svar to “Den krossade frukten… Den troendes rötter, -Del 24”

 1. Lilian Says:

  Fantastiskt och halleluja. Och om man läser Apg 15:1-21 innan man läser galaterbrevet i lugn och ro och begrundar, ja då ser man saker ur ett helt annat ljus. Tack så väldigt mycket för detta mycket givande och förklarande utlägg.
  MEN i Gal 3:19 står det ju att den skulle TILLS Jesus kom, då undrar jag, gäller inte Torah längre, ska man inte följa den? Jag menar inte för sin frälsnings skull, frälst kan man ju inte bli genom gärningar, men vad gäller när det kommer till Torah, ska vi följa den som en del i att lyda Gud?

  • Fredrik Says:

   ”MEN i Gal 3:19 står det ju att den skulle TILLS Jesus kom,”
   –Jo, men sammanhanget ger ju att Torah låg i sändebudens(Mose & Josua) händer (malachim=sändebud=ängel från grekiskan) men gavs nu, i inlighet till löftet, i Messias händer, som är ”avkomlingen” (zera på Hebreiskan).

   Frågan som måste ställas är: Upphävde Messias Torah? Är Messias uppdrag att ogiltiförklara och få den att sluta och gälla?

   Alltså: Torah har bevarats i Moses auktoritet, till Messias skulle komma för att bekräfta den.
   Det religiösa styret hade nämlilgen lagt till en muntlig Torah där man hävdade: ”Ni kan endast förstå skriften genom vår uppenbarelse, även om den gick rakt emot många principer som stod i Skriften.

   Kom ihåg att samma författare, Paulus, säger att:
   ”Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen. (Rom 3:31)
   Alltås, nu när vi tror så fastställer vi Torah genom våra handlingar.
   Vi är alltså nu fria från människors bördor att fritt tillbe Herren från våra hjärtan på det sättet som det var tänkt från början.

   Kom ihåg att Galaterbrevet skrevs just för att göra människor fria från Religiösa människors kontroll öve hur man blir frälst, för att sen få leva i Ordet/Jesus.
   Traditioner kan vara bra, men de får aldrig sätta Guds ord ur spel.

   ””Varför bryter ni mot Guds bud för era stadgars skull?” -Jesus

 2. Sam Says:

  ”Traditioner kan vara bra, men de får aldrig sätta Guds ord ur spel.”
  Amen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: