Tig Kvinna!!!

I vårt ”moderna” samhälle, där det nästan är fult att se skillnaderna de goda kvaliteterna som Gud skapat i kvinnan respektive mannen, och bejaka dem, så är det svårt att ta till sig en del av Paulus undervisning.

Särskilt den där han ber kvinnan tiga i församlingen… som även kan inkludera männen…

Tankar från 4 Mos 30:1-36:13 (Matot-Grupper, Stammar–Massei-Resor)

Precis innan församlingen drar in i det utlovade landet, så tar Mose upp ett avsnitt som handlar om att lägga en ed samt kriterierna för att upphäva en ed.

Det lite besvärliga för många är att bara mannen verkar kunna lägga sig i vad kvinnan gör.
Exempel:

Om en kvinna som lever med sin man ger ett löfte eller med ed förpliktar sig till något, och hennes man hör det men inte säger något till henne om det och inte säger nej till henne, då skall alla hennes löften ha gällande kraft och alla hennes förpliktelser stå kvar. Men om hennes man upphäver dem samma dag han hör dem, då skall allt som hennes läppar har talat vara utan gällande kraft, om det än gäller löften eller någon bestämd förpliktelse. Hennes man har upphävt dem, därför skall HERREN förlåta henne. (4 Mos 30:11-14)

Min första tanke när jag läser detta går till Adam och Eva. Hade Adam tagit sitt ansvar och levt inom ramarna för detta så hade världen med stor sannolikhet sett annorlunda ut.

Nästa sak jag kom att tänka på när jag läste detta var just om församlingen som kvinna. Om oss som bruden och om Messias som vår äkta make/brudgum.
Då finner i alla fall inte jag denna text lika provocerande.

Vi vet ju att Moseböckerna speglar det Himmelska och de eviga principerna finns formulerade i ord för oss att förstå och tillämpa, för att vi skall vara vittnen för den här världen. Begripligt eller inte…

Den som kan upphäva våra misstag och brister inför Fadern, är just vår Frälsare, som sitter vid Hans sida och manar gott för oss.
Mannen är familjen och kvinnans huvud i det Bibliska samhället, precis som Messias är församlingens…

Bilden är underbar. Jesus, som i kärlek gav sitt liv för sin brud, vill vårt bästa och har säkert en hel del att göra för att påminna om sitt blod och om förlåtelsen vi får av nåd.

Lika osjälviskt skall männen mana gott för sina kvinnor.

Paulus ber oss tiga

Det finns ett ställe som jag tycker är intressant i sammanhanget.
Det är i ett av Paulus brev där han skriver följande:

Liksom kvinnorna tiger i de heligas alla församlingar skall de tiga i era församlingar. De får inte tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. (1 Kor 14:33-34)

Uppenbart är ju att Paulus hänvisar till något ställe i Torah, som fortfarande gäller.

Är det allt för avlägset att koppla denna Paulus undervisning till avsnittet i 4 Mosebok?
Finns det tendenser att ett sammanhang sticker ut positivt, där det inte avläggs en massa löften och eder som inte gagnar någon något gott??

I så fall bör:
Kvinnan lägga band på sig vad hon går in i för situationer innan hon konsulterar sin man.
Mannen i kärlek osjälviskt våga annulera det som är fel.
…och, Församlingen avstå att binda sig i fel sammanhang!!

Vi skall inte glömma bort den otroliga kraft som finns i våra ord.
Gud valde att skapa genom att tala ord… (han skulle ju kunna ha valt att knäppa med fingrar eller vad som helst…)
Miriam fick spetälska genom att tala förakt och hamnade utanför lägret…
Bileam var känd för att kunna förbanna med sina ord… (Det enda som skyddade var att församlingen levde inom ramarna för Guds Ord…)
Med vår mun bekänner vi vårt hjärtas Tro/Tillit…

Det finns guld och pärlor i mängd, men den dyrbaraste klenoden är läppar som talar förstånd. (Ord 20:15)

Vi skall inte underskatta den skatt av instruktioner Herren gett oss att leva efter. Genom hans Ord bibehåller vi Liv, både Andligt och bokstavligt…

Annonser

6 svar to “Tig Kvinna!!!”

 1. Sam Says:

  Mycket bra tankegångar!
  YHWH gör j inte skillnad på person, har favoriter, så den (många gånger) traditionella kristna synen på kvinnor kommer inte från Honom.
  Kompletttering är ett bra ord. För att bli en hel familj.

 2. Elvor Says:

  Två invändningar:
  Det står ingenstans att mannen är ”överhuvud”.
  Det står ingenstans i torah att kvinnan ska tiga.

  Enligt de flesta teologer är det känt sedan länge(!) att 1 Kor 15 syftar på en speciell situation där kvinnorna inte hade varken insikt eller kunskap i Skriften. Männen hade fått det sedan barnsben.

  En annan intressant förklaring är att Paulus här (kanske med ironi) citerar det brev som han besvarar. Citatet är i så fall från ”människobud”, som Jesus tillrättavisade fariséerna för. Vers 36 kan nämligen översättas: Är det från er (män) som Guds ord har utgått? Eller har det kommit endast till er(män)?
  Det är i så fall en tillrättavisning till männen som trodde att bara de hade rätt att tala. Det stämmer även bra överens med den övriga texten, att allt ska ske med ordning men att ingen ska hindras att tala.

  Många åberopar att vi ska ”läsa som det står” eller ”vi ska läsa Bibeln bokstavligt”. Märk väl att villoläror också kommer till genom att man läser ”som det står”. MEN man tar en eller ett par verser och gör en (villo)lära av det. Likaså har skett med denna vers, vilket djävulen gillar eftersom många kvinnor har grävt ned sitt pund och sin nådegåva eller hindrats i tjänst med hjälp av denna vers.

  Vi ska läsa Bibeln som det står tillsammans med HELHETEN. Då blir det genast lätt att se DEN ÖMSESIDIGA jämlikheten, komplementet, samarbetet, beroendet osv. – både i församling, äktenskap och vänskapsrelationer. Desto mer vi dör ner från oss själva och vårt eget, desto mer läggs detta till rätta i ömsesidigt underordnande och tjänande mellan män och kvinnor. Detta syns genom hela Bibeln – Guds avbild är mannen och kvinnan tillsammans. Adam och Eva fick samma kallelse och alltihop återupprättas i Kristus – Gal 3:28 där grunden är lagd.

  Grekiska ordet ”kephale” betyder huvud och resurs. Det talar om tjänande, att stärka och uppmuntra den andre/andra i deras kallelse. (Dags för självrannsakan hos kristna män?) Det är någon som har valt att tjäna och stärka andra.

  Att vara över eller leda är ordet ”herre”. Bibelns budskap är tydligt med ”uppträd inte som herrar…”.
  Endast JESUS ÄR HERRE!

  • Fredrik Says:

   ”Två invändningar:”
   –Trevligt.

   ”Det står ingenstans att mannen är ”överhuvud”.”
   –Jag utgår från det samlade intrycket att mannen är familjens huvud. Överhuvud är nog som du säger ett fel ordval. Det finns bara en… 
Bra och vaksamt… (jag ändrar det)

   ”Det står ingenstans i torah att kvinnan ska tiga.
   Enligt de flesta teologer är det känt sedan länge(!) att 1 Kor 15 syftar på en speciell situation där kvinnorna inte hade varken insikt eller kunskap i Skriften. Männen hade fått det sedan barnsben.”
   —Jag håller med. 
Jag uppfattar det dessutom i sammanhanget som att Paulus i brevet till Kor. vill få lite ”ro” i Gudstjänstlivet och inte som det står i våra översättningar, att kvinnan måste tiga.
   Därav min koppling bakåt till Moseböckerna, som jag hade som utgångspunkt i texten ovan.

   -Det kan ju även ha en praktisk mening, då män och kvinnor satt separat i synagogan. Nog skulle det bli ansträngande att hänga med i undervisningen om man satt och ropade kors och tvärs… då är det bättre att man väntade tills man kom hem och talade med varandra.

   När det gäller det ömsesidiga underordnandet så anser jag att mannen och kvinnan står i en beroendeställning till varandra. 

   Att Guds avbild är mannen och kvinnan håller jag helt med om. Människan blev inte komplett i skapelsen tills mannen och kvinnan var var tillsammans.

   Jag tror inte bilden av ”huvud” är chefsrollen/den styrande auktoriteten med hela handen… är bilden vi i första hand skall spegla som män, eller som Messias över församlingen.
   
Även om ”kephale” kan översättas med exempelvis Hebreiskans ”rosh”.

   Det förekommer även att mannen hänvisas även till sin hustrus adon i Skriften. 

   Inledningen till stycket översätts intressant nog: ”Mose talade till stammarnas huvud…”

   Inget av dessa ord har jag personligen problem med, OM vi har Jesus som förebild hur han tyr sig mot församlingen.
   Det tror jag är rättesnöret, och inte de traditioner som bildats genom åren… vare sig i Israel eller Kyrkan…

   Men det är inte ämnet i den här tråden, utan min förhoppning är att församlingen kan ta lärdom av instruktionerna så vi kan leva avskilt från världen så att våra liv pekar på det Himmelska…

 3. Sam Says:

  ”Men det är inte ämnet i den här tråden, utan min förhoppning är att församlingen kan ta lärdom av instruktionerna så vi kan leva avskilt från världen så att våra liv pekar på det Himmelska…”

  Världens sätt liknas ju med en prostituerad.
  Varför skulle bruden gå till en annan församling än brudgummen, äta annan mat, ha vilodag en annan dag, fira andra högtider? Varför?
  Sam

 4. Yoel Says:

  snygg tjej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: