Dagens ickenyhet -Uppdaterat!

Per Mases katolik

Då den bibliska principen talar högre än bekännelser… med dina gärningar visar du vem du är… är ju detta en ickenyhet…


Kan man bli något som man alltid varit????

Men visst måste det vara skönt att komma ut… förr eller senare!!!

– Nu kan jag med glädje bejaka den tillhörighet jag alltid känt, säger han till Dagen.

Då han alltid känt denna tillhörighet så antingen måste han ha lurat alla ”ickekatoliker” som besökt Berget på retreat och BEDYRAT att det INTE haft någon katolsk koppling … eller så har besökarna inte spelat med rena kort i sina försvarstal… (det är ju mellan dem och Gud)
Nu hade ju ändå alla, särskilt alla inom NG och på LO i Uppsala som försökt upplysa om detta då de anat oråd, rätt…

Hat Tip/ Marcus, Aletheia

mer i ämnet hos Glandberger och Aletheia

UPPDATERAT!

Heh…
Tidningen Dagen jobbar på bra… I papperstidningen erbjuder de även en ruta för den som vill följa Mases (inte Moses) fotspår och bli katolik. De har en faktaruta med instruktioner.


Tack Alias, Aletheia, som skickat bilden.

Annonser

67 svar to “Dagens ickenyhet -Uppdaterat!”

 1. Sture Lundqvist Says:

  Hej! ”.. bedyrat att det inte haft någon katolsk koppling” – vad menar du med det? S:t Davidsgården har årligen haft t.ex. katolske biskopen Anders Arborelius som retreatledare, på Berget arbetar sedan minst 30 år en ekumenisk kommunitet där också en del katolska systrar är med och bor på Berget. Per har varit helt öppen med detta, och det har alltid synts utåt att Berget haft ekumeniskt samarbete både med frikyrkor (Pingstkyrkan, Missionskyrkan bl.a.) och med katolska kyrkan. Det finns t.o.m. ett katolskt kapell på området, dit den katolske patern i Falun kommer och firar mässa ibland.
  Att Per Mases skulle ha förnekat detta är en falsk beskyllning.
  Att han nu när han slutat sin tjänst på Berget konverterar är hans ensak.

  • isaskar Says:

   Hejsan Sture.
   Visst är det hans ensak att han slutar. Det är knappast det som jag säger något om. Jag är glad för hans skull att han äntligen känner glädje att tillhöra det han alltid velet.
   Jag har frågeställningen:
   Antingen har Per inte varit ärlig, eller så har besökarna inte varit ärliga…
   Både du och jag vet att man inte velat erkänna katolska kopplingar förut.

 2. Lelle Says:

  I och för sig har väl Bergets verksamhet länge präglats av katolicismens riter, meditationer, dagliga mässor etc. Men inte trodde jag ändå att Mases VAR katolik (i själ och hjärta).

  Detta avsläjande borde väl dra frikyrkliga från Berget och liknande retreatplatser.

  Annars, genom sekulariseringen har allt som tidigare kan ha upplevts som fint/andligt inte tyckts vara vad det var, ett katolskt liv i sin uttryck. Man bryr sig nämligen idag bland protestanterna delvis även inom bibeltrogna rörelser som Pingst m fl, inte heller om vad som är rätt enligt bibeln, utan vad man ”känner” vad som är rätt, upplever något andligt/positivt med det ena eller det andra.

  Som jag ser det har detta med den nya fascinationen för mängden av katolska (likväl som ortodoxa och judiska) traditioner ett uttryck för att många protestanter saknar en glädje i tron. Samtidigt är man besviken för att Sv Kyrkan m fl kyrkor godtar vad som helst, som t ex samkönade äktenskap.

  Vad som behövs är ett dop i den Helige Ande och en djupdykning i bibeln. Då, om inte förr, ser man att påveväldet och helgondyrkan etc är så långt från Jesu ord som något kan vara.

  Har dessutom mycket svårt att förstå att man ”förlåtit” och glömt katolska kyrkan alla övergrepp (inte bara på barn i vår tid) utan ännu mera på andra kristna genom århundradena. RKK som med våld och bannlysningar bekämpat alla reform- och väckelserörelser. Och detta fastän RKK inte ens bett om förlåtelse för allt detta.

  Dessutom är RKK sekteristisk på så sätt att den inte ens accepterar att medlemmarna firar nattvard med andra kristna. Ja, djupast sett kan man inte vara ”frälst” eller sann kristen utan att vara medlem i RKK.

  • isaskar Says:

   ”Detta avsläjande borde väl dra frikyrkliga från Berget och liknande retreatplatser.”
   -”borde” ja…

   ”Vad som behövs är ett dop i den Helige Ande och en djupdykning i bibeln. ”
   -Håller med… inte en djupdykning i Tradition…

   ”…inte ens accepterar att medlemmarna firar nattvard med andra kristna.”
   -Då kan du fråga dig varför helt plötsligt frikyrkor betonar nya ordningar i nattvarden nu för tiden…

 3. Emanuel Says:

  Har inte Per även tidigare varit med i rörelser som arbetat för att Svenska Kyrkan ska ställa sig under biskopen i Rom? Hur som helst är jag glad för hans skull, att han bejakar Kyrkans enhet i sitt eget liv!

  • isaskar Says:

   Har det inte alltid varit så att RKK velat att alla protesterande grenar skall komma tillbaka?
   Hur det är specifikt med Per kanske någon annan vet.

   • Emanuel Says:

    Per har alltså sedan tidigare delat synen att Svenska Kyrkan ska gå in under Rom, men han arbetade för det från ett svenskkyrkligt håll och inte ett katolskt. Så har åtminstone jag förstått det.

    Dessutom har hans hållning varit ganska uppenbar när man träffar honom…

 4. margalit Says:

  Skrev om den döende svenska kyrkan idag på min blogg.

  Jag kan säga att jag förstår att karln byter kyrka. Katolska kyrkan är färgstark. Svenska kyrkan bleknar mer och mer och har snart bytt ut bibelns texter emot något som känns främmande. Kyrkorna står tomma av en anledning. Så det är inte konstigt att prästerna också flyr nu.
  Sen om det är rätt eller inte vet inte jag.

  • isaskar Says:

   ”Sen om det är rätt eller inte vet inte jag.”
   -Rätt eller fel, nej, det är inte relevant för alla att spekulera i. Han är fri att gå den väg han vill. Jag kan även jag förstå honom.

 5. Mia Says:

  Syskon!

  Jag har själv frikyrklig bakgrund, är med i frikyrkligheten men har under mina studier fått läsa om kristendomens historia och blivit så fascinerad. Att frikyrkligheten i mångt och mycket är så långt borta från det som de första kristna, som den tidiga kyrkan erfor och förvaltade var den kristna tron. Jag har verkligen fått ödmjuka mig i många tidigare åsikter då jag inser att om någon är långt borta från mycket som ursprungligen hörde kyrkan till så är det just vi i frikyrkligheten. Vi som inte ska tillhöra någon eller något. Vi som kallar oss fria men som själva har så fasta liturgier baserade på vad? Ofta på människor prestationer, inspiration, och känsla.
  Jag säger inte att katolska kyrkan har rätt i allting men det har sannerligen inte frikyrkligheten heller. Vi är inte dem som kan peka
  finger åt andra kyrkor. Ni skriver:

  ”Detta avsläjande borde väl dra frikyrkliga från Berget och liknande retreatplatser.”
  -”borde” ja…

  Varför? Vad är ni rädda för? Vågar ni inte lita på Jesus så pass att ni vågar möta andra kristna med andra åsikter men troligtvis många likheter kanske er tro bör omvärderas ändå. Ja i så fall borde ni hålla er borta men då kommer ni heller aldrig att verka för att vi alla ska bli ett.

  ”Vad som behövs är ett dop i den Helige Ande och en djupdykning i bibeln. ”
  -Håller med… inte en djupdykning i Tradition…

  Det här är så motsägelsefullt. Anden och traditionen står inte i konflikt med varann. Förstår ni inte att vi inte skulle vara kristna i vårt land i dag om inte andra gått före, de av Bibeln sk.a. helgonen? De som med sina liv tillhör traditionen precis som vi själva gör,. Frågan är bara vilken tradition vi tillhör?
  Förlåt mig men jag uppfattar enbart era uttalanden som okunniga, att ni säger det ni gör för att ni inte vet mer om kyrkans historia.

  ”…inte ens accepterar att medlemmarna firar nattvard med andra kristna.”
  -Då kan du fråga dig varför helt plötsligt frikyrkor betonar nya ordningar i nattvarden nu för tiden…

  Kanske för att vi i mångt och mycket inte firar nattvard? Nattvarden var den ursprungliga kristna gudstjänsten, enbart för de döpta, en helig och högst allvarlig stund då man verkligen trodde att bröd och vin blev Jesu kropp och blod. Så trodde man. Idag fördömer vi en sådan tro. Vem har rätt? Katolikerna vill inte fira med oss för att de anser att vi firar måltiden på ett ovärdigt sätt, visste ni det? De älskar Jesus så mycket att de inte kan försumma den gåva han gett oss alla. Hur visar vi vår vördnad?

  Frid från mig till er alla

  • isaskar Says:

   Mia,
   ”Varför? Vad är ni rädda för?”
   -Ingenting. (Jag tror du vet att jag inte lägger värderingarna där…) Jag tror du kommer med fel infallsvinkel. Läs min rubrik igen.

   ”…har under mina studier fått läsa om kristendomens historia och blivit så fascinerad. Att frikyrkligheten i mångt och mycket är så långt borta från det som de första kristna, som den tidiga kyrkan erfor och förvaltade var den kristna tron.”
   -Då vet du att en stor del av dagens kyrka anser att den delvis avbrytningen från RK anses av många som ett steg i återupprättelsen till den första pånyttfödda församlingen i Apostlagärningarna.

   ”Anden och traditionen står inte i konflikt med varann.”
   -Då får du läsa Jesu ord igen… ”Varför sätter ni Tradition över Skriften?” OM man upplever att en Tradition motsäger den Tro man själv har… måste man ju få tillåtas vara osäker. Det spelar ingen roll om traditionen kommer från Kyrkans män eller Rabbiner…

   ”Frågan är bara vilken tradition vi tillhör?”
   – I detta fall tror jag du vet att det är RKs tradition som många i frikyrkan inte känner sig hemma i. Det är väl OK?

   ”Kanske för att vi i mångt och mycket inte firar nattvard? ”
   -Det beror väl på vad man har för definition av Nattvard!

   ”Nattvarden var den ursprungliga kristna gudstjänsten, enbart för de döpta, ”
   -Nja, det var väl ändå påskmåltiden, som kyrkans män senare skalade av? Rätt eller fel lägger jag ingen värdering i.

   ” en helig och högst allvarlig stund då man verkligen trodde att bröd och vin blev Jesu kropp och blod.”
   -Det där råder det oerhört delade meningar om. Men med tanke på den tradition du försvarar så respekterar jag din tro.

   ”Så trodde man. Idag fördömer vi en sådan tro”
   -Knappast. Frikyrkan närmar ju sig med raka steg, om än små i taget, mot detta. Fördömelsen är åt andra hållet.

   ”Katolikerna vill inte fira med oss för att de anser att vi firar måltiden på ett ovärdigt sätt, visste ni det? ”
   -Precis min poäng. De som inte firar med katolsk övertygelse är fördöms att inte fira med dem.

 6. gunnel Says:

  Idag gäller det att stå på Ordets och Löftenas grund.

  och vara övergjuten och ledd av Anden!

 7. Jonataan Says:

  Håller med, en IckeNyhet…

  / J

 8. Sture Lundqvist Says:

  ”Både du och jag vet att man inte velat erkänna katolska kopplingar förut” skriver Isaskar. Du kanske inte vet det (har du själv varit på S:t Davidsgården?) men jag vet sedan åtminstone 30 år ATT katolska kyrkan varit representerad på Berget genom den ekumeniska kommuniteten, ATT man sedan kanske lika många år firat katolsk mässa i ett särskilt invigt kapell för att betjäna de katoliker som arbetar där, ATT katolske biskopen Anders Arborelius regelbundet varje sommar varit retreatledare (och samlat fullsatt hus), ATT även andra katolska präster nu och då varit retreatledare.
  Allt detta har skett helt öppet. När man informerar inför varje retreat berättar man om den ekumeniska kommuniteten, om det katolska kapellet, om de dominikanska systrarnas närvaro m.m.
  Så du kan inte försöka få det att framstå som om detta skett i smyg.
  Och dessutom är det inget märkvärdigt att man på Berget innesluter katolska kyrkan i den ekumeniska gemenskapen. De är ju också kristna!

  Tack, Mia, för fint inlägg.
  När jag var i Rom med en grupp i maj besökte jag den stora katedralen San Paulo fuori le Mura. Den var proppfull med folk, 3 – 4.000 personer minst, som sjöng och prisade Gud så det dånade. Man gav sig hän, alla hade lyfta händer, man sjöng också i anden och bad i tungor, det var så mäktigt! En procession med präster och en biskop kom fram för att dela ut nattvarden till alla dessa hängivna, andedöpta katoliker. Man blir ju bara så glad! Något sådant skulle man vilja se också i Svenska kyrkan, ja överallt!

  • isaskar Says:

   ”Du kanske inte vet det men jag vet sedan åtminstone 30 år ATT…”
   -Jo jag är mycket väl medveten om det. (Jag har ju suttit på samma redaktion som dig och skrivit om frågan.) Men, det är ju inte det som är frågeställningen.
   Läs min rubrik min vän.

   ”Så du kan inte försöka få det att framstå som om detta skett i smyg.”
   -Det har jag inte försökt. Jag länkar ju till och med till tidigare artiklar som tar upp ämnet…

   ”De är ju också kristna!”
   -Jag har verkligen inte sagt något annat. Inte någon gång!!! Däremot är jag ofta anklagad från det hållet att jag inte är det…

   Jag tror du är ute på fel spår ang. detta inlägg, Sture. Men jag hedrar dig för att du står upp för din broder och vän! 🙂

 9. Per Mases blir katolik « Vakna Sverige Says:

  […] skriva lite om detta men såg att Isaskar redan tagit upp det på sin blogg, därför hänvisar jag er […]

 10. Andreas Frost Says:

  Nu hann du före mig att lyfta fram tidningen Dagens ”nyhet”! Kanske lika bra det, nu spar jag ju lite tid 😉

  Bibelns Gud har profeterat om detta avfall som nu sker. Vilka som är får och getter blir allt mer synligt. Fåren är Jesu brud, getterna tillhör Skökan.

  Tack Herre för att du uppenbarat Sanningen för de små!

  Gud välsigne dig Isaskar! Märks att du inte följer strömmen och det gläder mig.

  • isaskar Says:

   ”Dagens ”nyhet””
   -Det kommer bli mycket för dem att nu meddela alla som blir kristna eller byter samfund eller religion.
   Tänk bara alla faktarutor kring inriktningarna man måste hålla reda på…

 11. Anders Gunnarsson Says:

  Kanske kan vara intressant att som förespråkare för evangelisk katolicism, få sluta sina dagar som upptagen i Kyrkans fulla gemenskap. Jag förstår honom så väl.

 12. Lelle Says:

  Biskop Arborelius har sagt följande, vilket är typiskt för RKK.
  ”Inte bibeln är sanningen utan romersk-katolska kyrkans tolkning av bibeln.” Traditionen står alltså över bibeln inom RKK. Andra svenska katolska präster förnekar t ex att man kan bli frälst redan här i tiden. Bara RKK:s medlemmar anses som riktiga kristna som blir frälsta en dag osv.

  RKK som organisation är nästan så långt borta från bibeln och Jesu lära som en kristen kyrka kan vara. Läs bibeln om hur det fungerade på lärjungarnas tid. Paulus, Petrus m fl apostlar gav råd, men bestämde inte över församlingarna. Påven däremot är ”felfri” när han tolkar Skriften! Mycket annat celibatet, ämbetssynen (lekmän får inte utan särskilt tillstånd predika eller dela ut nattvard osv) är avvikelser från bibeln.

  Man måste granska vad RKK står för än idag, med en Fader över alla, trots att Jesus fördömde det så klart. Gud ensam är vår Fader. Helgondyrkan, Mariadyrkan, bön för döda (avguderi och spiritism) etc.

  Själva kyrkan som organisation är helt emot bibelns tanke att varje församling beslöt själva med råd från föreståndare/biskopar. Ja, hela idén om en allmän (katolsk) kyrka är bibelvidrig.

  Enheten mellan troende är inte en mänsklig, organisatorisk, utan en enhet i Anden. Den enheten har all troende med varandra och Gud.

  Framför allt är hela synen på att frälsning är religiösa gärningar av olika slag, att frälsning uppnås genom böner, man använder kloster, radband, ikoner etc. Detta är farligt eftersom det leder bort från den direkta gudskonktakten.

  Står något av allt detta i urkyrkan? Mörkret gav vika när Luther m fl började förkunna bibeln. Dessförinnan brydde kyrkan sig inte om att predika ens så folk förstod (nämligen på latin).

  Sven Stolpe som själv var katolik och författare liksom ”helgonet” BIrgitta gick till storms mot påvarna för deras fruktansvärda liv. Detta är regelfram till våra dagar utom de första 300 åren, innan RKK bildades.Läs Stolpes böcker om Birgitta! En påve hade öppet många älskarinnor! Hans rgim kallas ”pornokratin”.

  Så säger ”heliga” Birgitta med ord från Petrus: ”Påven skall skymfligen mista den tron på vilken ha djärvts placera sig, och bli delaktig av Lucifers pina.” Hon anklagar honom för att vara ”värre än judarna, Lucifer lik, orättvisare än Pilatus, omildare än Judas.” Ingen kritiker har väl varit hårdare!

  Men även biskoparna i Sverige levde under all kritik, med slott och förmögenheter som en del av makten etc. Värst av allt, denna kyrka förföljde och dödade mängder av kristna som läste bibeln och levde som urkyrkan lärde.

  Det är denna ”sköka” med MASSOR AV blod på sina händer som vissa så aningslöst är beredd att ansluta sig till, frestad av religiositet i stället för direkt gudskontakt. Visserligen har Sv kyrkan nästan avfallit lika grovt på sitt sätt (på ett annat sätt). Men detta är det märkliga, kanske går de en dag ändå samman genom arbetet i kyrkornas världsråd. Men det finns andra för vilken bibeln än är avgörande.

  ”Drag ut från henne”, säger bibeln! Jag vet att många katoliker, präster och medlemmar är mina trosfränder, och dem dömer jag inte utan älskar dem tvärtom, jag kritiserar bara kyrkans handlingar och trosavvikelser.

  • Anders Gunnarsson Says:

   Tillåt mig LELLE att ha en helt annan åsikt.

   Du upprapar bara en massa mässande om en massa missar som massor av mässfirande människor redan vet. Parat med massa missuppfattningar som missar massor av mål. Sikta igen och skjut på tavlan. Synd är att missa målet och det är synd att missa en mässa; för då missar man en massa!

   Det är synd; om katolikanalfabeter, människan i stort och speciellt de få kristna själarna i Norden som aldrig mött Kyrkan; än som ett spöke och en drakillusion…

 13. Andreas Frost Says:

  Vill slänga in ett tips om en video där Paul Washer pratar lite om katolicism. Han säger som LL: ”Dra ut från henne”

  Det går inte i längden att både vara troende OCH tillhöra katolska kyrkan med all dess ogudaktighet. Det är stört omöjligt.

  http://www.vaknasverige.se/?p=1649

  • Anders Gunnarsson Says:

   Det går visst! Per Mases kan, jag kan och hundratls miljoner fler kan. Vi kan något som inte du kan och vi vet något du inte vet… Kul!

   • isaskar Says:

    ”Vi kan något som inte du kan och vi vet något du inte vet… ”
    -Men Gud har en uppgift som passar för mig… och en annan som passar för dig! 😉 (Det var länge sen jag sjöng den… )

   • Andreas Frost Says:

    New Age:are säger sig också tro på Jesus. Ja, de har tom ande-guider som kallar sig Jesus. Och visst har ni Jesus i katolska kyrkan Anders, men det är ju inte bibelns Jesus vi pratar om då.

    Det ÄR skillnad på Jesus och Jesus. Det finns många fejk dock endast EN sann och riktigt Jesus.

    Och snart är tiden här då det kan kosta en livet om man säger så som jag skrev. Ja, snart kan vi inte säga att Jesus är Vägen Sanningen och Livet, och att människan endast kan komma till Gud genom Jesus Kristus, för då är man extremist och dömande.

    Det är dags att välja sanning eller lögn.

   • Anders Gunnarsson Says:

    Jag har samma Jesus idag som när jag var EFK:are. Hur menar du att KK:s Jesus skulle skilja sig från din? Förklara gärna, då jag fattar noll!

 14. F d SSB Says:

  Träffade Per Mases första gången för snart 45 år sedan och har flera gånger i egenskap av präst firat det Allraheligaste på St Davidsgården. En utomordentligt fin man, en prydnad för den kyrka han så troget tjänat. Varför han väntat så länge att ta det steg han mänskligt sett borde ha tagit för länge sedan må vara hans ensak. Jag konverterade för mer än tjugo år sedan. Det har jag aldrig ångrat, trots svårigheter,besvikelser och avståndstagande från tidigare ämbetsbröder som då och fortfarande ägnar sig åt att kritisera och håna det samfund som försörjer dem.

  • isaskar Says:

   Välkommen till Isaskar,
   Även jag har träffat och har haft positiva erfarenheter av Mases.
   Det är knappast det som posten handlar om.

   Och även om många läser in kritik av honom, så är det läsarens ensak.

 15. Lelle Says:

  Slutreplik till AG:

  Jag ser det som mitt ansvar att föra vidare det jag har kunskap om till andra människor som kan ha nytta av det. Det är en samvetsfråga. Och OM det är så att det jag skriver om RKK, det du kallar missar, är välkänt, hur kan du då försvara det?

  Reformationerna leddes nästan alltid av kunniga f d katoliker som avslöjade och konfronterade RKK helt. Men sanningen är att kyrkan fortfarande efter snart 1 800 år envisas med att ALDRIG erkänna några fel i sin lära eller be om förlåtelse för allt ont, alla ”missar” den gjort, inte minst mot andra kristna. Men pedofiliskandalerna hade verkligen hotat kyrkans existens, om den nu inte för första gången (tillfälligt?) bett om ursäkt. Däremot ändrar man inte läran och traditionerna, som celibatet. Kyrkan hoppas att misstagen skall glömmas. Det har ju gått bra hittills…

  RKK känner sig trygg, påstår sig utan stöd i bibeln vara unik genom en succession från Petrus etc. Ändå har kyrkan många gånger valt att bannlysa och döda bara för att försvara sin existens. Nya läglar har alltså behövts för ”vinet”.

  Som jag ser det är RKK kanske den värsta (i alla fall den som påverkat mest och berört flest människor), av alla de vargar som Jesus och Paulus varnade för, vargar som inte skall skona flocken.

  Det hindrar inte att det finns många fina katoliker som jag beundrar, sådana som är ärliga i sin tro. Många har blivit andedöpta i ekumeniska sammanhang där de öppnat sig för den Helige Ande, vilket givetvis är mycket bra. Men de bör även överge sina obibliska traditioner.

  Du kan driva med vad jag skriver. Men för den som vill veta sanningen, så finns den där. Många har fått upp ögonen genom att själv läsa bibeln med öppna ögon.

  God bless!

  • Anders Gunnarsson Says:

   Du driver med oss och jag driver med dig…

   Kyrkan är inte syndfri, men har faktiskt skött sig bättre än vad du beskriver. Jesus varnade för de som skulle komma med ett annat budskap. Det finns många varningar om förfall, men aldrig om ett totalt förfall. Så därför håller grunden.

   De missuppfattningar du har om vår tro är lätt att reda ut. Se de 99 invändningar som finns på vår hemsida. Du är inte först i världshistorien att söka få omkull Kyrkan. Hittills har ingen lyckats, inte ens Napoleon…

 16. Jonas Says:

  Fader Per Mases har inte smusslat på något sätt utan har besökare uppfattat något på ett annat sätt så är det deras sak.

  För övrigt är det löjligt att kallas katolska kyrkan sekteristisk, då vet man helt enkelt inte vad katolsk tro innebär. Att inte vem som helst får ta emot nattvarden är något helt naturligt som även förekommer inom lutherska kyrkan. Luther lär ju att den ska ta emot på rätt sätt och delar man inte kyrkans tro så gör man ju inte det; då är den skadlig.

  För övrigt är Per Mases svårt sjuk och behöver våra förböner.

  • isaskar Says:

   ”Fader Per Mases har inte smusslat på något sätt utan har besökare uppfattat något på ett annat sätt så är det deras sak.”
   -Tack för att du tar upp det.
   Allt hysh pysh och bortförklarande som varit… Då hade de som anat oråd rätt, och de som haft bortförklaringar fel…
   Kanske det är de övrigas tur att komma ut nu då snart…

   ”Luther lär ju att den ska ta emot på rätt sätt och delar man inte kyrkans tro så gör man ju inte det”
   -Kyrkans tro finns det ju ingen konsesus kring, (om det nu inte är Kyrkan med stort K), så alla som inte tar ”nattvardens” mysterium att dricka blod och äta kristus, utan håller sig till det Paulus hänvisar till, symboliken i påskmåltiden så stängs man ute från gemenskapen.

   ”För övrigt är Per Mases svårt sjuk och behöver våra förböner.”
   -Definitivt. Må Israels Gud ge honom styrka, kraft och helande.

 17. Andreas Frost Says:

  Att Per Mases är ockult är det väl ingen som säger emot. Kika in Stiftelsen Bergets program:

  http://www.berget.se/program_med.php

  Där finner vi ord som djupmeditation, mindfulness, kroppskännedom, qigong, inre upplevelser, ki, zen, kristen mystik, andliga övningar, yoga m.m.

  Du kan även köpa en cd med Per Mases djupmeditationskurser.

  Gud bevare oss från denna sataniska smörja

  • Anders Gunnarsson Says:

   Gud bevare oss från sådana som dig. Satanism är knappast Per Mases agenda…

   • Andreas Frost Says:

    Nej Anders, det tror jag inte han har som mål, men det är satan han har att göra med genom djupmeditation m.m. Sen att han tror han tillhör Gud är en annan femma. Han är bedragen, blind, och vandrar på den breda vägen.

    Om han (och likasinnade) inte vänder om till Herren och lämnar avgudarna kommer hans straff bli den eviga elden.

    Det är dags att sluta leka vänner. Vill man tillhöra och leva för den levande Guden är det totalt omöjligt att ha med det ockulta att göra. Lämna mystiken! Lämna demonerna! Gör så och ni vinner livet.

   • Anders Gunnarsson Says:

    Du har rätt att alla ska lömna demonerna och det ockulta!
    Dock har du fullständigt missuppfattat mystik och meditation.

    Det är lätt att göra när man inte är van vid något annat än ord, ord och trä-ackord! 🙂

 18. Lelle Says:

  Baras en kort replik till AG: Det är inte RKK:s försvar för sin tro Du bör läsa utan bibeln!

  Vlll äj en gång lägga till att jag älskar troende katoliker och ser dem som mina kära trosfränder, trots att jag har en annan uppfattning om RKK.

  Vänlig hälsning

  • Anders Gunnarsson Says:

   NT skrevs av Kyrkans män, hon traderade Kristi lära och avgjorde kanon. Hur kan du sätta Kyrkan mot dess Skrifter?

   Solens värme och dess ljus går inte att särskilja. Kyrkan och Skriften går inte heller att särskilja. Det Gud har fogat samman kan ingen människa skilja åt…

   Jag läser mycket i Skriften…

 19. Lelle Says:

  AG:

  Jag lovade avsluta, men du ställde en fråga. Oartigt att inte svara.

  Jo, jag ser det så att det gick 2-300 år då kyrkan var rätt så frisk, utsatt för ständig förföljelse. Just därför var den frisk, Jesus säger ju att ”ve er när alla talar väl om er. Har de förföljt mig kommer de att förfölja er.”

  Men därefter tog en organisation (RKK) över och krävde att dominera allt kristet liv. Från den tiden kan man räkna avfallet¨. Då blev kyrkan en del av makten/världen och använde våld för att försvara sig. Men hela tiden har friska bitar, även präster etc, förekommit inom OCH utom kyrkan.

  Båda dessa grupper har bekämpats av kyrkan. Det gäller t ex Fransiscus, Luther och en mängd andra. Detta liv är den friska delen av kyrkan som aldrig skall förstöras.

  Överallt finns bra saker, även utom kyrkan. Allt gott härstammar från Gud. Men vi talar här om kyrkan som en obiblisk organisation. Guds rike är Ande och liv, inte en mänsklig organisation. Vi skall be i ande och sanning och inte som hedningarna, vilka tror att de skall bli bönhörda för sina många ord.”

  mvh

  Mvh
  Lennart

  • Anders Gunnarsson Says:

   Det märkliga är att detta avfall på 200-talet inte är omvittnat i historien. Inte bland kyrkofäderna och det är ju märkligt att år 400 så bestäms både kanon och kristologin av en djupt förfallen kyrka…

   Märkligt.

 20. Andrée Says:

  Systrar och bröder…
  Problemet med sådana här diskussioner är att de sällan leder till det goda. Vi håller hårt i våra egna övertygelser och lärosatser, och märker inte alltid hur vi rör oss in i splittringens återvändsgränd. Svartvita bilder målas upp av Dom onda och Vi goda.
  Jag längtar efter den enhet och kärlek Jesus efterlyser i evangeliet, att människor ska komma till tro bara av att se hur vi älskar varandra. Men om detta ska kunna ske måste vi våga lämna våra rädslor, mötas i det vi har gemensamt – Kristus, han som är enhet och kärlek. Låtom oss börja leva tilsammans i trons innersta och enda väsen, låt inte bokstaven döda Anden.

 21. Andreas Frost Says:

  Andrée,

  det låter lite som att du tycker vi ska kompromissa när det gäller bibelns lära. Vi kan inte kompromissa med Gud och hans Ord bara för att vi ska ha enhet.

  Det finns ingen som har alla bitarna på plats, men sådana uppenbara saker som Mariadyrkan osv är ju tydliga bitar som inte bör ha någon plats bland Guds folk. Det håller inte i längden då Gud helgar sin brud.

  Folk kommer inte till tro enbart för att de ser kärleken. Tron kommer av predikan, omvändelse och syndernas förlåtelse. Och det är väl kanske just här problemet uppstår. Just för att man vill uppnå enhet väljer man kanske bort vissa delar av läran för att inte stöta sig med någon, för ”enhet är ju viktigare än trofastheten och kärleken till Gud.”

  Det står på något ställer att Herren inte kommit med fred utan med splittring. Splittringen som sker därigenom leder till enhet, eller två enheter som jag skrev innan. Skökan har en enhet, bruden en annan.

  Jag liksom du längtar efter den tid då Guds sanna folk upplever en sådan kärlek till varandra. Men den kommer vi aldrig någonsin att nå genom att kompromissa.

 22. Lena Burman Says:

  Alla vet ju om som kan Bibeln att Katolskakyrkan är en villolära. Deras första synd var att de gjorde om Jesus död (det perfekta offerlammet) till en ny relegion och sedan fortsatte det av bara farten.
  Synd bara att villoläran (från new age) att alla kyrkor idag skall ena sig har tagit över till och med på LO och Pingst. Tragik utan dess like.

 23. Andreas Frost Says:

  Många katoliker är nog uppvuxna i denna katolska miljö och har väl aldrig egentligen funderat så mycket på varför de gör som de gör. Blir man från krypstadiet lärd att bibeln inte räcker utan att vi måste ha flera andra skrifter och att vi ska tillbe Maria för att finna sanningen så är det inte konstigt att de aldrig ifrågasätter sin tro. Kanske inte ens när man pekar på vad som är så galet. Saken är ju även den att de inte tycker något är galet, ty detta galna finns ju i deras tro och lära.

  Men Herren är mäktig och kan öppna deras ögon.

  • Anders Gunnarsson Says:

   Jag är uppväxt i Sveriges frommaste protestantmiljö.

   Den ger jag inte mycket för. Dess antikatolicism byggde på rädsla och okunskap. Det är ingen klippfast grund att bygga på. när åsiktsstormen piskar på. Nu har jag frid i huset (Kyrkan ändå)…

   • isaskar Says:

    ”Nu har jag frid i huset (Kyrkan ändå)…”
    – 🙂 Du kan många sköna barnsånger

    ”Den ger jag inte mycket för.”
    -Frikyrkan, (de protesterande katolikerna) har som du säger inte mycket att bygga på idag. Därav den stora identitetskris man går igenom.
    Man avsäger både Traditionen man protesterar mot, samt vågar inte gå in med full identitet tillsammans med Guds folk, ekklesian, i Bibeln.
    Många av kallade talare följer säljcoachingsretorik som ger en upprymd och inspirerande känsla som håller i någonstans runt en vecka, innan den runnit av och man ser fram emot nästa konferens.
    Det är mycket psykologi.

   • Anders Gunnarsson Says:

    Du har skådat igenom bluffen.
    Sprid den inte… Korthuset kan rasa. 😉

   • isaskar Says:

    Jag tror inte de flesta ser skogen för alla träd…

 24. Andrée Says:

  Andreas,

  ”det låter lite som att du tycker vi ska kompromissa när det gäller bibelns lära. Vi kan inte kompromissa med Gud och hans Ord bara för att vi ska ha enhet.”

  Vad jag menar är INTE att vi skall kompromissa med bibelns lära för att vinna enhet. En sådan enhet är ingenting annat än en falsk sådan. I Joh 17:20-26 ber Kristus om enhet, inte primärt om enhet efter bokstaven utan om enhet i anden. Inte en enhet i åsikter och tanke, utan om kärlekens enhet. En sådan enhet kan vi endast uppnå då ”den kärlek som du har älskat mig med” är ”i dem, och jag i dem”.

  fråga: Var börjar vi? Varför är vi så rädda för de som inte tror exakt som oss? Hur kommer det sig att kristendomen är en av de allra mest splittrade världsreligionerna idag?

  ”Det finns ingen som har alla bitarna på plats, men sådana uppenbara saker som Mariadyrkan osv är ju tydliga bitar som inte bör ha någon plats bland Guds folk. Det håller inte i längden då Gud helgar sin brud.”

  Mariadyrkan säger du… Jag ansluter mig till Anders, som tidigare gav ett svar angående detta. Jag känner väldigt få katoliker som dyrkar Maria, däremot känner jag väldigt många frikyrkliga som dyrkar sina tjusiga bilar och flådiga hus, om du förstår vad jag försöker säga. Allt kan gå till överdrift i de allra flesta sammanhang. Inte sant?

  Jag ryser när du berättar om katolikerna, hur de förmodligen aldrig har reflekterat över varför de gör som de gör. Har du någongång själv funderat över att du själv befinner dig i en historisk kontext och har, liksom katolikerna, matats med hur saker och ting verkligen ligger till? Och vad är det för andra frälsarbringande skrifter du talar om? Bra förkunskap är förkunskap, dålig förkunskap är fördomar.

  Herren är sannerligen mäktig, som du skriver. Må han även vidga dina vyer medan han ändå är i farten. Deus semper major – Gud är alltid större!

  Frid.

 25. Sture Lundqvist Says:

  Tack, Andrée, för ditt inlägg! Håller med Anders: Det vettigaste jag läst på länge. Debatten här visar tydligt hur mycket fördomar det finns om katolska kyrkan, och det är tragiskt.

  • isaskar Says:

   ”Debatten här visar tydligt hur mycket fördomar det finns om katolska kyrkan, och det är tragiskt.”
   -Ungefär lika tragiskt som din vapendragare Anders blog.
   Inlägg som denna ”favorit i repris”, http://avemarisstella.blogspot.com/2010/10/dialog-med-tokprotestanter.html, skapar ju grogrund för enhet och kärlek mellan troende alla längtar efter… eller???
   Den inleder med den käcka killen som konstaterar:
   -Vill du definitivt slösa tid -så tala Tro med en protestant!
   -Protestantism är en villolära… ett kätterskt system, undermåligt i tro kunskap och logik!
   …För att senare återupprepa:
   -Protestantism är en villorära -Plain & Simple! Den prisar okunskap

 26. Andreas Frost Says:

  Är det inte skillnad på fakta och fördomar? Det trodde jag…

 27. Andreas Frost Says:

  Får väl helt enkelt skriva lite om lärorna (på Vakna Sverige) inom katolicismen så får vi se om era påstående är sanna.

  Det låter väl intressant?

  • Anders Gunnarsson Says:

   Låter superintressant. Kommer säkert förändra ekumeniken i Sverige och verkligen slutgiltigt avslöja Skökan! Keep up the good – anticatholic – work!

   Får vi höra om Mariadyrkan och antikrist (påven), mässoffret, gärningslära och inkvisitionen! Can’t wait! 😉

   • Andreas Frost Says:

    Du hade det på känn förstår jag. Maria är en viktig del i katolicismens lära, därför är det självklart viktigt att ta med det.

    Det kommer kanske inte att hjälpa dig så mycket. Men kanske någon får sig någon ”aha”-upplevelse.

   • Anders Gunnarsson Says:

    Nej, då får du allt vara duktig. Jag har hört den mesta antikatolska propagandan från barnsben… Tvivlar på att du kan höja dig över de källsprången. Men jag ska läsa och ge respons! Lycka till! Vincit omnia veritas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: