Katolsk Biskop: Bibliskt Löfte om Israel gäller inte

I helgen förklarade en katolsk synod att löftet om Landet, Israel och judarna inte gäller längre.

The Creator’s promise in the Bible that the Promised Land belongs to the Jewish People is no longer valid, a Catholic synod declared. An American archbishop at the Synod explained Saturday that the promise of the Creator was ”abolished by the presence of Christ.”

Nog för att Jesus kom för att uppfylla och göra mycket, men…

Messias kommer väl för att sitta på sin fader Davids tron och regera över Jakobs hus evinnerligen???

Eller kom han för att ersätta Israel???

Annonser

27 svar to “Katolsk Biskop: Bibliskt Löfte om Israel gäller inte”

 1. Sam Says:

  Nu kan vi kanske få en debatt om det verkligen var Yeshua som kom i mänsklig gestalt eller om det var påven?
  Jag tror att definitionen av hyckleri är att säga sig tro på Skriften och sen göra allt annat än vad Skriften säger.

 2. gunnel Says:

  hur blir det om vinstocken är nedhuggen?! var ska grenarna sitta då?
  Yeshua var/är jude och vi är grenarna som av nåd har blivit inympade i det sanna Vinträdet. Hur kan vi säga att de äkta grenarna inte ska få sitta kvar. Shalom över Israel Guds utvalda land och folk! och Shalom över Yerushalaim den store Konungens stad.

 3. Anders Gunnarsson Says:

  Man kan väl vara vän till Guds folk, utan att tro att det tvunget ska vara så att judarna har ensamrätt till det heliga landet…

  • isaskar Says:

   Det är nog ingen som anser att Judarna har ensamrätt. Men att säga att Guds profetior upphör i och med Messias Lejonet av Juda stam var lite väl magstarkt för min del…
   I och med det sagt så vill jag säga att jag inte tolkar som om alla katoliker tycker så i dagsläget. Jag har katolska vänner som är oerhörda Israelvänner.
   Däremot är jag nyfiken vad en synod som denna innebär för katoliker världen över.
   Vet du det?

   • Anders Gunnarsson Says:

    Att Israelvurmandet kan ta rätt så patetiska uttryck i frikyrkosveige är säkert ingen nyhet för dig. Jag för min del är Israelvän och anser att staten Israel bör skyddas. Men en religiöst motiverad hållning att Israels stat är helig och förebådar messias ankomst, etc är inte intellektuellt hållbart. Judar syndar svårt och ofta. De kristna och en del muslimer i Israel får ofta leva under fullständigt omänskliga förhållanden.

    Synoden i fråga har nog ingen större ställning i KK!

   • isaskar Says:

    Nu var det inte vare sig Israelromantismen eller någon intellektuell hållning som jag reagerade på. (Möjligtvis var det det Biskopen gjort???)
    Det var avståndstagandet till Guds profetior och den för mig främmande kopplingen till Messias.

    Att det finns människor som syndar i alla läger och lägen påverkar enligt min tro inte Guds Ord.
    Jag tror inte han tar hänsyn till det, utan:
    ”Jag förkunnar från början vad som skall komma och långt i förväg det som inte har skett. Jag säger: Mitt beslut skall gå i fullbordan,
    allt vad jag vill kommer jag att göra.” (Jes 46)

    Det är min hållning i alla fall.

    ”Synoden i fråga har nog ingen större ställning i KK!”
    -Vilken tur, i detta fall! 😉

 4. Läsare Says:

  Så där Anders, känns som att du håller med.

  Börjar väl bli jobbigt med alla försvarstal så det är väl lika bra att lägga ner och istället hålla med allt tokigt som sker i er kyrka:-)

 5. Annica Says:

  Judarna har ju inte ensamrätt till det heliga landet. Vi som tror på Yeshua och lever som Gud vill är ju inympade på det sanna olivträdet. Då får vi också tillgång till det heliga landet. Det står inte att judarna har ensamrätt, det står att Guds folk har ensamrätt. Både judar och alla som vill tillhöra Guds folk!

 6. michaeleriksson Says:

  Då judarna inte erkänner Jesus som Messias är hela uttalandet egentligen ointressant: Judarna själva bryr sig inte och den kristna inställningen och handlandet kommer knappast att ändra sig. (Att judarna skulle ha en religiöst begrundad rätt till Israel är så vitt jag vet inte något som kristenheten tror på i en större utsträckning—och helt säkert inte någonting som den driver.)

  • Andreas Frost Says:

   ”Att judarna skulle ha en religiöst begrundad rätt till Israel är så vitt jag vet inte något som kristenheten tror på i en större utsträckning”

   – Du kan nog inte ha mer fel. Att landet Israel har en central plats i Guds Ord är tydligt. De har nu, sen 1968, fått tillbaka deras land, precis som Gud lovat dem. Och Gud samlar nu alla världens länder emot Israel.

   Att Israel existerar idag är ett otroligt stort under, inget annat. Och undrens Gud, Israels Gud, är ännu inte helt klar.

   Gud välsigne Israel!

  • isaskar Says:

   ”Att judarna skulle ha en religiöst begrundad rätt till Israel”
   -det beror nog på vad du menar med religiöst begrundad rätt. Att Gud kommer upprätta Israel, vilket är en process Jesus inledde och snart kommer färdigställa vid sin återkomst är profetiskt. I detta Israel, ingår de judar som har Abrahams tro och är rättfärdig i Guds ögon. Inte kyrkopolisens.

  • michaeleriksson Says:

   Andreas, isaskar:

   Ni verkar missa att jag talar om kristenhetens syn och agerande—inte om tex vilken bibeltydning som är korrekt.

   • isaskar Says:

    Heh… point taken!!!

   • Andreas Frost Says:

    Möjligt, och allt jag ville poängtera var att du har fel i ditt påstående. Sedan råkar bibeln säga en hel del om hans älskade land Israel, oavsett vad världen tycker om detta faktum.

   • Andreas Frost Says:

    Får väl också säga det att ditt påstående nog kommer stämma allt mer eftersom vi närmar oss slutet. Bibeln talar ju om ett stort avfall och ett hat gentemot Gud och hans Israel. Men rent generellt så vet idag kristna att Israel har en central roll i Skriften.

  • isaskar Says:

   michael,
   ”Då judarna inte erkänner Jesus som Messias är hela uttalandet egentligen ointressant…”
   -Jag har tänkt lite till på det. Om man vänder på konceptet…
   Om kristna inte erkänner Torah och Profeterna… kan de ju inte erkänna Israel som en judisk stat?

   Vad tror ni?

   • michaeleriksson Says:

    Det kan nog variera från person till person, men jag tror att de flesta inte skulle ha några svårigheter: Man kan argumentera att Israel har ett berättigande av andra grunder (tex att ge judarna ett hemland) och Sveriges nationella policy för att erkänna länder (i mitt intryck) verkar rikta sig mer enligt ”de facto”-situationen än ”de jure”-situationen.

    Sedan kan man naturligtvis diskutera om erkännandet sker som en specifikt judisk stat, med ytterligare komplikationer med om man ser ”judisk” som avseende folk eller religion. Att erkänna tex Turkiet som en (folk) turkisk stat eller Iran (religion) som en muslimsk förutsätter dock inte en bibeltolkning—alltså torde inte heller detta vara ett principiellt hinder.

   • isaskar Says:

    Intressant…
    Om nu Bibeln talar om att det kommer ett återupprättande av ekklesian-församlingen-Israel i och med en ”Messias” två ankomster/insatser.
    Och att det är Juda stam som skall gå först för att de övriga elva skall komma efter, känns det främmande att en Kyrka gör dessa avståndstaganden.

    Kan det mer ha med politik att göra, att alliera sig mer med den palestinska fraktionen, då man nu ser att ett delat Jerusalem är bestämt?
    Eller har det med en tro att göra, som säger att man ersatt Israel?

 7. micael benavi Says:

  “Katolsk Biskop: Bibliskt Löfte om Israel gäller inte”

  Jag vet ett fotbollslag i korpserien, som säger att det var de som vann fotbolls WM, och de kommer göra det nästa gång också.

  Intressant vad korpspelare ur olika läger kan häva ur sig.

  Micael

 8. micael benavi Says:

  När jag tänker efter var det nog ett ishockeylag i division 32 som hävdade att de kommer vinna fotbolls WM.

  Micael

 9. Lars W Says:

  ”Det är nog ingen som anser att Judarna har ensamrätt.”

  Det anser jag. Men jag är väl ensam då.

  Det är 100 % säkert att Israel en dag ska indelas enligt den beskrivning vi finner i Hesekiel kap 46.

 10. gunnel62 Says:

  Hur vi än vänder och vrider på det så står Guds Ord fast. Gud har inte förändrats även om vi tycker att det skulle ha varit så. Löftena och förbunden står fast ända tills allt är fullbordat. Och Israel ska bli Frälst en dag, de ska erkänna vem de har stungit. Landet är Herrens och Jerusalem är Guds stad , vi bör akta oss så att vi inte strider med
  Herren. Vi får be om Välsignelse över Israel och själva bli Välsignade! Shalom!

 11. daniel+katolik Says:

  Intressant att frikyrkofolket aberopar sig sa starkt pa Gamla Testamentet och dess profetior. Men Paulus och Hans teologi, hela undervisningen om Kyrkan- kristenheten (Kristi mystiska kropp) som det ”nya Jerusalem” och lagens etc. ogiltighet i och med Kristus- Messias ankomst verkar ni tiga om och helt forbise?

 12. daniel+katolik Says:

  rattare sagt ”nya Israel”skulle det vara..sorry

  • isaskar Says:

   Daniel, välkommen till Isaskar.
   Du har nog med dig fler ”frikyrkofolk” än vad du tror, som delar din tanke med att ”GT” upphör med Kristus.

   Men, många finns det som likt Paulus och de övriga av apostlarna anser att ”GT” med dess löften gäller och inte har ersatts, i och med Messias ankomst.

   Intressant? Jovars!

 13. gunnel62 Says:

  märk väl broder Daniel att Paulus var en rättrgen farisee, han hade suttit vid Gamaliels fötter, så han om någon kunde både Thoran och profeterna…… och från detta kunnande undervisade han oss om
  församlingen (inte kyrkan) och grunden är ju Jesus. Han är också Huvudet i församlingen… För att vi ska förstå vad som är Skrivet bör vi läsa ur både det gamla och nya Förbundet. Skrift förklarar Skrift.
  och Pulus förklarar oxå att vi inte ska yvas över att vi har blivit inympade. Allt är av bara Nåd. Vi mår bättre att ha publikanens sinnelag. Gud förbarma Dig över mig! Var Välsignade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: