Är Gud en apa?

Stolens senaste hårklyveri…. Påven Benedikt förnekar inte teorin om ”Big bang”.

OM man menar med evolutionsteorin, som påven alltså inte verkar ta avstånd från, att vi härstammar från aporna som jag lärde mig i skolan… frågar jag mig:
Om vi är skapade till Guds avbild, är då Gud en apa, och att vi har utvecklats till något lite brightare?

Big Bang skedde alltså med hjälp av Guds hand…
Hmmmm…. Undra om muslimerna köper detta, då de enligt påven tillber samma Gud….
Fast då det finns tydliga strömningar i Islam som faktiskt tror så… är detta kanske ett utspel för att närma sig den muslimska världen?

Kanske är detta första steget på den ekumeniska enhets troskonferens kyrkan och islam har, då ena grupperingen inte verkar förstått att man inte skall mörda sina trosbröder och systrar

Annonser

30 svar to “Är Gud en apa?”

 1. Anders Sjöqvist Says:

  Nej, jag tror inte att det här kan anses handla om evolutionsteorin. Evolutionsteorin och Big Bang-teorin är helt särkopplade. Men även om det skulle kunna tolkas så, så förstår jag inte varför Gud skulle vara en apa. I så fall skulle Han ju kunna vara en bergsget, en daggmask eller en påsklilja istället. Eller menar du att bara aporna är ett resultat av evolutionen? Bibeln säger ju dock att det är människan och inget annat som är skapat till Guds avbild.

  När det gäller Big Bang: Glöm inte att vetenskapen tidigare hävdade att Bibeln hade fel eftersom den talade om en skapelse. Därför var det svårt för vissa att ta till sig den nya teorin, eftersom man inte kunde acceptera att Bibeln hade haft rätt i tusentals år när den talade om att universum hade skapats. Som jag ser det är Big Bang-teorin en delseger för kristendomen.

  • ea1984 Says:

   Ehh… är big bang-teorin en delseger för kristendomen ? Var i bibeln nämns big bang?

   Är det i avsnitten Job. 9:6, sam. 2:8 ?

   Nej, där står det att jorden är platt och står på pelare.

   Är det Joshua 10:12:13, Psalm 19:4-6, 104:5 ?

   Nej, där talar man om ett geocentriskt solsystem.

   Är det Upp. 6-13 ?

   Nej, där snackar man om stjärnor som faller på jorden.

   • Anders Sjöqvist Says:

    ea1984, tack för ditt svar.

    Big Bang nämns inte, eftersom engelska inte fanns när GT skrevs. Däremot skapar Gud ljuset redan i 1 Mos 1:3. Det som är viktigt att notera är att ljuset (Big Bang, kan man tänka sig) skapas innan solen och månen skapas. De nämns först i 1 Mos 1:14. De benämns visserligen ”de stora ljusen” för att markera ett avståndstagande mot andra samtida religioner som hyllade solen och månen som gudar, men att det refererar till samma himlakroppar är det ingen som betvivlar.

    De verser du i övrigt nämner uttrycker sig ur ett mänskligt perspektiv. Jag förutsätter att du någon gång tänkt på att ”soluppgång” och ”solnedgång” skulle kunna uppfattas som att man har en geocentrisk bild av universum. Eller menar du seriöst att du tillrättavisar var och en som säger ”åh, vilken vacker solnedgång”?

    Observera att denna typ av ”mänsklig perspektiv” känns igen överallt. Man kan till exempel också tillrättavisa folk som säger ”åh, vad kallt det är”. Ur ett astronomiskt perspektiv ligger nämligen den beräknade medeltemperaturen på under 3 Kelvin, alltså under –270 °C. Men det betyder inte att den som bor på jorden inte kan uppleva –30 °C som kallt.

    Om du accepterar att man i dag säger ”soluppgång” så förstår jag inte varför du inte accepterar att Bibeln säger mer eller mindre samma sak.

  • isaskar Says:

   Välkommen till isaskar Anders,

   ”Nej, jag tror inte att det här kan anses handla om evolutionsteorin. ”
   -Man kan ju hoppas… Med tanke på tidningen Dagens inledning av artikeln:
   ”Benedikt talade utförligt om evolutionen när han på trettondagen framträdde inför 10 000 personer vid Peterskyrkan.”
   så för den som inte lyssnade live kan det vara förvirrande 🙂

   ” I så fall skulle Han ju kunna vara en bergsget, en daggmask eller en påsklilja istället.”
   -Så kan det ju vara… jag lärde mig i skolan att människan kom från aporna… men så sant… någonstans måste ju dom oxå ha kommit ifrån i så fall.

   ” Bibeln säger ju dock att det är människan och inget annat som är skapat till Guds avbild.”
   -Vid närmare eftertanke… så är det ju bara Adam som är skapad till Guds avbild. Vi, från Kain och Abel till nu, är till i Adams avbild, enligt Bibeln…

   ”Som jag ser det är Big Bang-teorin en delseger för kristendomen.”
   -Oj då, nåja, den spelar ju ingen som helst roll, egentligen för någons tro… Huruvida det small eller inte när Gud talade, är ju oviktigt… Det är som du säger, evolutionen som skulle vara ett nederlag för den som som tror på Bibeln…
   Vad sen vetenskapsmän säger kan ju vara intressant, men inte så viktigt för någons tro.

   • Anders Sjöqvist Says:

    Ok, jag var ju inte där så jag vet inte vad han sa, men det DN skrev var att han pratade om Big Bang. Vad han sa om evolutionsteorin har jag dock ingen aning om. Du har säkert rätt.

    Jag förstår inte varför hela skapelsen måste vara Hans avbild. Den som skriver en bok börjar ju från början och skriver sedan sida för sida. Färdig är man inte förrän man har skrivit sista punkten på sista sidan. Först då är det den bok man hade för avsikt att skriva från första början. Om vi accepterar det du säger, att Gud har skapat människan genom evolutionen, så kan det väl vara så att människan var Hans mål hela tiden? Människan var då sista punkten på sista sidan. Aporna nämns kanske först på den näst sista sidan.

    Bibeln är tydlig med att människan, inte bara mannen, är skapad till Guds avbild. Det handlar inte om könsorgan eller kromosomer. Eftersom både man och kvinna är Guds avbild, så kan man inte se till det yttre utan det inre av människan, alltså intelligens, själ eller liknande. Att Gud benämns maskulint i GT har förmodligen sitt ursprung i att det maskulina stod för det konkreta medan det feminina stod för det abstrakta i antik hebreiska. Att beteckna Gud som en man kan alltså ha varit ett sätt att tydliggöra att det finns trovärdighet i religionen.

    Jag vet inte var någonstans jag har sagt att evolutionen skulle vara ett nederlag för den som tror på Bibeln. I så fall har jag uttryckt mig klantigt, för det är inte alls så jag menar. Religion som är oförenlig med vad man kan tänka sig om världen är meningslös.

   • isaskar Says:

    ”Jag förstår inte varför hela skapelsen måste vara Hans avbild.”
    -Min uppfattning är att Adam var Guds avbild. Inte hela skapelsen.

    ”Den som skriver en bok börjar ju från början och skriver sedan sida för sida. Färdig är man inte förrän man har skrivit sista punkten på sista sidan.”
    -Så är det. Men jag anser att Bibeln är skriven i cykler.

    ”Om vi accepterar det du säger, att Gud har skapat människan genom evolutionen, så kan det väl vara så att människan var Hans mål hela tiden?”
    -Kanske vi missförstår varandra. Jag tror att Gud skapade arter för sig och människan för sig.

    ”Bibeln är tydlig med att människan, inte bara mannen, är skapad till Guds avbild.”
    Jo, människan, Adam och Eva. Men från när Adam fick en son så var han till i Adams avbild.
    När Adam var 130 år fick han en son som var lik honom, hans avbild. (1 Mos 5:13)
    Visst, sen kan vi diskutera vad det innebär att vara skapad till Guds avbild.
    Jag tror personligen inte det rör sig om att Gud har naglar, ögonbryn etc. Jag tror det har med annat att göra.
    Jag tror att Skaparen är Ande.

    ”Jag vet inte var någonstans jag har sagt att evolutionen skulle vara ett nederlag för den som tror på Bibeln.”
    -Nej, jag ställde det i kontrast till Big Bang. Det var nog jag som uttryckte mig klantigt. 🙂

   • Anders Sjöqvist Says:

    Att bara Adam och inte Eva skulle vara Guds avbild får nog stå för dig. 1 Mos 1:27: ”Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem.” Jag vet inte om det går att uttrycka det tydligare än så.

    När jag pratade om att skriva en bok så var det för att likna skapelsen vid något. Jag pratade inte om Bibeln. I övrigt har du rätt.

    Jag har nog inte riktigt förstått hur du ser på skapelsen av djur/människor, så det blir svårt för mig att svara något konstruktivt.

    Med ”Ande” så menar du ”Den helige anden”, eller? Jag vet inte heller på vilket sätt treenigheten har en direkt betydelse för skapelsen.

   • isaskar Says:

    ”Att bara Adam och inte Eva skulle vara Guds avbild får nog stå för dig. 1 Mos 1:27: ”Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem.””
    -Nej, nu var nog jag otydlig. Den versen du hänvisar till visar för mig att innan mannen och kvinnan förenats, så var människan inte komplett.

    ”När jag pratade om att skriva en bok så var det för att likna skapelsen vid något. Jag pratade inte om Bibeln.”
    -Aha, ok.

    ”Jag har nog inte riktigt förstått hur du ser på skapelsen av djur/människor, så det blir svårt för mig att svara något konstruktivt.”
    -Jag håller med. Det kan vara svårt att ”samtala” via bloggar. Men, tack för att du tittat förbi och bidragit.

    ”Med ”Ande” så menar du ”Den helige anden”, eller?”
    -Nja. ”Den Helige Ande” är ju: Roach HaKodesh på Hebreiska och betyder ”Den Heliges Ande”, som särskiljer Skaparen från den. På så sätt så tror jag att Han är avskild från ”Den Helige Anden” och tror att Han är en egen.

 2. lewanu Says:

  Anders Sjöqvist ”Eller menar du att bara aporna är ett resultat av evolutionen? Bibeln säger ju dock att det är människan och inget annat som är skapat till Guds avbild.”

  – Om man tror att människan kommer från aporna och att människorna är skapade till Guds avbild så måste man väl ändå ”gå bakåt” till människans ursprung? Så ja,, du kanske har rätt Anders. kanske att Gud är en mask då..
  Eller kanske skapade Gud helt enkelt människan och gjorde henne till sin avblid,, så skulle det ju också kunna vara.. Dessutom är det ju så som det står i Bibeln,, om man nu tror på den 😉

  • Anders Sjöqvist Says:

   Säg att ett barn ritar en bild med en krita på ett papper och säger ”det här är min pappa”. Då kan man förlöjliga barnet och säga ”Jaha, papperet kommer från pappersmassa och färgen kommer från kritan. Din pappa är alltså pappersmassa och krita.”

   Frågan är bara vad man tjänar på att säga så. Målet för barnet var ju att skapa någonting som i slutänden symboliserade pappa.

 3. Sven Johansson Says:

  Det är lite fel uttryckt, tycker jag, att säga att ”evolutionsteorin säger att vi härstammar från aporna” , åtminstone om man med aporna menar
  de arter vi idag kallar för apor. Vad de flesta evolutionsbiologer skulle hävda är att vi och de nu levande aparterna har gemensamma förfäder långt tillbaka.

  Själv står jag nog snarast för ett 4:e alternativ som inte är något av de tre 1) evolution och ett Gudlöst universum 2) ett kreationistiskt synsätt 3) Gudsstyrd evolution.

  Jag tror att Gud finns och att både makro- och mikroevolution ägt rum, men jag tror inte att de utslagsmekanismer som finns i evolutionen
  är i detalj styrda av just Gud för jag tror på en kärleksfull Gud
  och naturen är många gånger ett ”helvete” för individer, många gånger mycket långt från det idealtillstånd i skapelsen som beskrivs i Genesis.

  Även som icke kreationist kan man tro på att vi lever i en fallen värld där
  även naturen speglar fallet.”Vi vet ju att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor”. ”Skapelsen har blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan pga honom som vållade det, men med hopp om att också skapelsen skall bli löst ur sitt slaveri under förgängelsen”.

  Något är snett i tillvarons grunder och jag erkänner synden som en realitet och ser det som sannolikt att det också faktiskt finns krafter utöver människan, änglar som valt att inte följa Guds väg, som ytterligare ökar den disharmoni som finns i tillvaron och det lidande som finns för både människa och djur, MEN jag tror inte de kommer att få sista ordet. Vi lever så att säga i en parentes.

  • isaskar Says:

   Välkommen till isaskar Sven,

   ”Det är lite fel uttryckt, tycker jag, att säga att ”evolutionsteorin säger att vi härstammar från aporna” , åtminstone om man med aporna menar
   de arter vi idag kallar för apor.”
   -Jo, naturligtvis. Men man kanske inte var så ”djup” i skolan…

   ”Själv står jag nog snarast för ett 4:e alternativ…”
   -Intressant. Nog finns det utrymme för mikroevolution i min världsbild. Makro har jag tagit till mig.

   ”Även som icke kreationist kan man tro på att vi lever i en fallen värld där även naturen speglar fallet.”Vi vet ju att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor”. ”Skapelsen har blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan pga honom som vållade det, men med hopp om att också skapelsen skall bli löst ur sitt slaveri under förgängelsen”
   -Ja, nog väntar nog hela skapelsen på Messias Davisson…

 4. tannhauser3 Says:

  Bäste herr Apa… 🙂

  Det finns ju andra religioner som mycket bättre stämmer överens med den moderna vtenskapen i så fall…

  Shalom aleykem, på dig, min vän…

  http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/07/paven-erkanner-numera-big-bang-sager-tidningen-dagen/

  • isaskar Says:

   Välkommen tennhauser3,

   ”Det finns ju andra religioner som mycket bättre stämmer överens med den moderna vtenskapen i så fall…”
   -Ja, nog är det så alltid… och du var tydligare än mig i ditt inlägg:
   ”Dags för ännu en nyhetsnotis ur mediabruset. Enligt tidningen ”Dagen” erkänner hans helighet Påven Benedict XVI numera såväl evolutionsteorin som Big Bang, och menar att vetenskapen inte skulle stå i motsättning till hans katolska tro.”
   Katolsk tro är ju inte samma som kristen tro…

   ”Shalom aleykem, på dig, min vän…”
   -hehe… jag stannar vid Shabbat Shalom! 😉

 5. Debora Says:

  ÄR GUD EN APA?
  Är detta den ruggigaste titeln på en artikel jag läst hitentills på denna blogg?
  ……..
  Men…allt tjänar till ett gott syfte.
  Just nu är mitt färskaste bevis på att BIG BANG inte stämmer att PÅVEN tror att det kanske stämmer.

  Ja. LEWANU, vi tror på Bibeln.
  BIG BANG, APAN och PÅVEN sätter vi på en circus nånstans långtborta…..

  • isaskar Says:

   ”Just nu är mitt färskaste bevis på att BIG BANG inte stämmer att PÅVEN tror att det kanske stämmer.”
   -Ingen kan ju i alla fall anklaga dig för att inte vara tydlig med vart du står…

 6. Mantram Says:

  Är DU en apa?
  : D

 7. toksverige Says:

  Kul att se hur religiösa gång på gång ändrar sin
  beskrivning när vetenskapen flyttar fram positionerna. Tragisk
  förnekelse…

  • isaskar Says:

   Väkommen till isaskar toksverige,
   -Jag kan hålla med om att det är tragiskt att se hur religiösa blir osäkra och känner att de måste kompromissa för att bli mer accepterade i samhället…

 8. bobo2k Says:

  Det finns en väldgit bra bok som heter ”The Science of God” av Gerald Schröder, han är jude,troende och utbildad vid MIT undervisar nu vid Technion-universitet och och fler borde verkligen läsa honom. Särskilt du toksverige. Ni har aldrig funderat på vad som var innan mnniskan? Vad som hände de sex perioderna innan Nesheman? När Guds ande kom in i människan? Mycket av det Gerald skriver är matnyttigt. För troende som icke-troende.

 9. bobo2k Says:

  Förrästen toksverige, du vet väl att Big Bang teorin bestreds av samtliga akademiker och vetenskapsmän då den presenterades av Einstein? P.g.a att Big Bang bevisar att det finns en början (och ett slut), universum var alltså inte statiskt – man kunde inte förneka skaparen. Ojojoj.

 10. Samuel Johansson Says:

  Till er som tar både Bibeln och vetenskapen på det stora allvar de förtjänar vill jag dedikera följande bibelstudium angående Bibelns syn på kosmologisk och biologisk evolution.

  Som kristen gör jag anspråk på att tro på sanningen. Tror, inte vet.
  Slutgiltiga bevis för någon dogms sanning finns inte. Det handlar istället om trovärdighet. Så här långt har jag funnit Nya Testamentet vara den mest trovärdiga berättelsen om den mänskliga existensen i sin helhet. Numera har den vetenskapligt stöd.

  Jag är kristen existentialist och universalist i Jesu Kristi efterföljelse.

  Att tro på vetenskapen, logiken och Bibeln. Samtidigt.

  ”I begynnelsen var ordet och… i ordet var liv”. Modern vetenskap har
  på ett mycket övertygande sätt bekräftat sanningshalten i denna utsaga
  i Johannes evangeliums inledning och dess motsvarigheter i Första
  Moseboks skapelsebefallningar genom att visa att allt liv bygger på
  ordergivningen från orden i det kemiska språket DNA – alla livsformers
  generalplan.

  DNA är en spiralformad dubbelkedja av sammanlänkade atomer av ett
  antal grundämnen, bl.a. syre, väte och kväve som i olika kombinationer
  bildar de centrala molekylerna i DNA, s.k. baser. Om dessa livets
  huvudrollsinnehavare står det i Nationalencyklopedin: ”Ordningsföljden
  mellan dessa baser i kedjan utgör grunden för en informationskod, ett
  genetiskt språk, där alfabetet består av fyra bokstäver: A,T,G och C.”
  Som alltså är namnen på de betydelsebärande baserna som i långa sjok
  bildar livets ord, satser och budskap (med hjälp av tre miljarder nukleotider). De är livets kod, livets hemlighet. Ur de genetiska koderna springer livsformer fram som vore de resultaten av gudomliga befallningar à la Första Mosebok: ”Varde ros!” ”Lax bliv till!” ”Giraff spring fram!”.

  Men som bibeltroende person är det viktigt, avgörande, att få en viss
  biblisk utsaga bekräftad och förklarad av mer än ett bibliskt
  sanningsvittne och helst finna en nytestamentlig förklaring till det
  gammaltestamentliga bildspråket. En sådan förklaring finner vi i
  Hebreerbrevets elfte kapitel: ”Genom tron förstår vi att världen har
  blivit fullbordad genom ett ord av Gud”. Fullbordad genom ett ord, en
  sats, ett budskap. (Av grekiskans remati: ord, sats, budskap i
  singularis.)

  Varför refererar inte Hebreerbrevets författare uttryckligen till
  Första Moseboks sex dagar av många skapelsebefallningar? Jo, här
  förklaras, ja, uppenbaras, att alltsammans, hela skapelseverket, låg
  gömt i den första skapelsesatsen: ”Varde ljus!” (långt innan sol och
  måne framkallades). Eller som Paulus återger samma sats i
  2Korinterbrevet 4:6: ”Ljus skall lysa fram ur mörkret.” I den
  befallningen låg universum gömt som i ett frö, ett innehållsrikt frö
  ur vilket universum exploderat fram (en explosion som fortfarande
  pågår; expansionsfarten accelererar). I det ord-sats-budskapet fanns
  all den information som behövdes för att fullborda världen. Inte minst
  den exakta kalibreringen av de naturlagar enligt vilka all världens
  fenomen – från galaxer till giraffer – funnit sina former när tiden,
  de rätta omständigheterna, varit inne för dem var och en att framträda.

  Allt vad universum rymmer har evolverat, utvecklats, vecklats ut till
  vad det är idag ur sitt urfrö, sitt varde-ljus-ursprung. I Guds
  urskapelseord fanns all den innebörd inneboende till det som senare
  skulle komma att förverkligas: ”så att det man ser icke har blivit
  till av något synligt” fortsätter Hebreerbrevet. Nämligen av Guds ords
  kraft. De sex dagarnas skapelseverksamhet i Första Mosebok får ses som en bildlikt åskådlig framställning av den astronomiska och
  evolutionära tiden; av hur de olika skapelsekategorierna framträder
  när vars och ens tid är inne – något som ligger förutsagt i skaparens
  första och enda sats, vars potens innefattar alla följande satser.

  Varde ljus! Tack vare Albert Einsteins välkända ekvation E=mc2 vet vi
  nu att ljus hör intimt samman med energi och materia (E står för
  energi, m för massa, c2 för ljusets hastighet i kvadrat). Ljus i alla
  dess former äger energi. Materia i alla dess former är bunden energi.
  Eftersom all energi universum rymmer framkallades i Big Bang har all
  materia, ytterst sett, sitt upphov i det energirika ljus Gud befallde
  fram i skapelseögonblicket.

  Och tack vare Stephen Hawkings kosmologi vet vi nu att universum
  föddes i en ultrahet ljusexplosion, Big Bang, som visar att materia
  ursprungligen var ren energi i form av ljus – många miljarder grader
  heta fotoner, gluoner, kvarkar etc. som i våldsamma kollisioner fusionerade, sammangöts, till andra elementarpartiklar, såsom elektroner och protoner, vilka i sin tur bildade atomer som väte och helium när universum svalnat tillräckligt.

  Och tack vare biologin, med början hos Linné och Darwin, anar vi nu
  hur liv och intelligens succesivt har evolverat ur materien enligt de
  naturlagar Gud uttalade i universums födelseögonblick. Liv och
  intelligens är naturliga följder av materiens och energins/ljusets
  inneboende egenskaper och interaktioner med varandra (se exv. organisk kemi, fotosyntesen, proteinsyntesen). DNA utgörs ju av grundmateria, grundämnen, atomer, sinnrikt kombinerade i miljarder molekyler till de koder allt liv bygger på.

  Detta kunde inte de bibliska författarna ha klart för sig eftersom de vetenskapliga begreppen ännu inte fanns; inte desto mindre har Guds ande lett dem till att uttrycka dessa sanningar i kryptisk form tusentals år innan någon kunde veta exakt vad de betydde: Ur ljus universum! Ur ord liv!

  • isaskar Says:

   Samuel,
   Det var nog en av de längsta inläggen. 🙂
   Det krävs att läsas i lugn och ro…
   Att tro på vetenskap och Bibeln samtidigt tror jag går att förena.

 11. Jerry Says:

  Guds hand ligger bakom ”Big bang”, men vem ligger bakom Gud?

 12. M Says:

  Ingen ligger ”bakom Gud”, Gud har alltid funnits.

  Allt det vi kan se är del av skapelsen,, universum.Gud är den som skapat universum inklusive tiden, som inte fanns innan universum kom till.

  Gud står utanför tid och rum, därav kan man påstå (men inte helt förstå) att Gud alltid funnits och inte har någon bakomliggande orsak.
  Det är enbart INOM universum och genom dess naturlagar vi kan påstå att allt måste ha en orsak, utanför universum och naturlagarna finns inte det ”problemet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: