Staven och blommorna

När Herren skulle visa för de knorrande ”band of brothers” vem som Han hade utvalt att utföra medlandet mellan Honom och sitt folk, läser vi berättelsen om Arons stav som blommade upp över natten.

Gud bekräftar Arons unika kallelse genom att hans ”döda” mandelstav fick liv i gryningen.

Mose talade till Israels barn, och alla stamhövdingarna gav honom var och en sin stav, tolv stavar, och Arons stav var med bland deras stavar. Och Mose lade stavarna inför HERRENS ansikte i vittnesbördets tält. Nästa dag gick Mose in i vittnesbördets tält, och se, Arons stav för Levi hus grönskade, och den hade knoppar och utslagna blommor och mogna mandlar. Mose bar alla stavarna ut från HERRENS ansikte till alla Israels barn. De såg på dem och var och en tog sin stav. Och HERREN sade till Mose: ”Lägg tillbaka Arons stav framför vittnesbördet. Den skall förvaras som ett tecken för de upproriska. (4 Mos 17:6-10)

Ordet för mandel är Hebreiskans sh’aked från roten shin, kof, dalet och betyder att: vaka över, vara flitig, ihärdig.
I Jeremia kan vi läsa kopplingen i en ordlek från Gud:

HERRENS ord kom till mig. Han sade: ”Vad ser du, Jeremia?” Jag svarade: ”Jag ser en gren av ett mandelträd.” HERREN sade till mig: ”Du har sett rätt. Jag skall vaka över mitt ord för att fullgöra det.” (Jer 1:11-12)

I historieböckerna besrkivs blommorna på menorahn i tabernaklet och templet just med mandelblommor. Ett budskap att Guds vakar ihärdigt över sitt syfte med menorahn.
Menorahn är som vi vet enligt Johannes bilden över den andefyllda församlingen som pekar på dörren som leder in till Faderns tron.

När folket får se miraklet från död till liv i Arons stav, efter en jobbig period av uppror mot HERREN och Hans väg… fick de veta att Gud flitigt vakar över att även det som är dött och tillhör Hans Överstepräst kommer få liv… en framtida gryning…

Annonser

4 svar to “Staven och blommorna”

 1. gunnel Says:

  amen

 2. lewanu Says:

  Jer 1:11-12 ska det vara

 3. חנה Says:

  Tack för den här undervisningen!!

  Skönt att Gud vakar så ihärdigt över sin andefyllda församling..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: