Miraklet i Betlehem under Lövhyddohögtiden

En av de många djup Lövhyddohögtiden uppenbarar är tanken om Israels frälsares ankomst till jorden. Då inte bara som framtida Kung David och Regent… utan även som Profet likt Josef och Guds Lamm.
Därav de två titlarna på Messias: Davids son och Josefs son.

Här är ett kapitel ur serien ”När ängeln kom” som pekar på kopplingen till Messias och Lövhyddohögtiden. Det är kapitel tre som berör Maria och Josefs resa till Betlehem.
(Namnen har givits sitt Hebreiska ursrpung på grund av de många ”ordlekar” de många gånger spelar i sitt originalursrpung…)

Sukka-Bamidbar-300x210
En julkrubba Sukka i vildmarken…

Sommaren kom och gick.
Miriam blev allt större samtidigt som de började planera sin årliga resa till Jerusalem. Snart var det ju den stora festligheten som toppade bådas favorithändelse varje år. Sukkot, Lövhyddohögtiden.
Dessutom skulle de göra ett extra stopp i Betlehem i år.
Anledningen var att Ceasar Augustus hade nämligen, nu i sitt 25 regeringsår, bestämt sig för att hela det Romerska imperiet skulle registreras och skattskrivas.

Att det skulle ske efter skörden och innan vintern tyckte Joef var ett klokt beslut.
Det var nog besvärligt som det var med att resa med sin Miriam… med tanke mage och allt. Faktum var att han redan i våras hade insett att när Elisabeth och Sakarias hade fått Yochanan i påskas, att sex månader senare när det var deras tur, så var man med största sannolikhet mitt uppe i festligheterna i Jerusalem.
Men, konstigt nog kände han ändå ingen oro.

roman_augustus21
Ceasar Augustus

Alla, nästan märkliga, omständigheter kring denne deras snart nyfödde son, var allt för mäktigta…
Det blir nästan svårare för Josef att smälta nu såhär snart impå. Gång på gång tänker han på drömmen han hade på bordet i sin verkstad. Särskilt orden att ”…allt skall ske för det skall bli uppfyllt som Herren sagt genom profeten”.
Bebisen i Miriams mage var alltså något som hade med Herrens profeter i tidigare släkten att göra. Även om hans tankar skenade iväg, så vågade han inte tänka dem färdigt.

Kvällen innan de skulle ge sig av mot Jerusalem och Betlehem, pratade Miriam och Josef om resan… och det som verkar bli det oundvikliga…
”Du älskling”, sa han och tog Miriams hand. ”Tänker du som jag? Du vet… Betlehem?”
Miriams ögon vattenfylldes. Hon blickade upp i taket för att hålla lyckotårarna tillbaka. Sedan tittade hon rakt in i sin älskades, Joespfs, mörka näthinnor.
En tår av lycka gjorde sig ändå fri och rann ner för hennes kind.
”Ja, tänk… tänk… att vi kan få vara med om detta,” sa hon medan hon torkade ögonen. ”Tänk att Miriam fick vara med och ta hand om Mose, Israels folks frälsare… Får, får jag vara med om att ta hand om vår Yeshua(1)?”
Frågan liksom stannade i rummet och nästan hängde påtagligt i luften. Hon började gråta och Joseph gick fram och höll om henne.
”Tänk om han kommer att födas i Betlehem,(2) brödets stad”, fortsatte hon.
Joseph stod tyst och höll om henne. Han kunde inte heller hålla tårarna borta. Han kände hur barnet sparkade. Det var som om den lille ofödde pojken ville vara med i denna, för dem, stora stunden.
Han tänkte på storheten i profetens ord, att han skulle få auktoriteten(3) Emmanuel, Gud med oss. Skulle han nu födas i samband med denna tabernaklets högtid? Bara tanken hissnade för honom.
”Tänk bara på Jesajas ord, om barnet som skall bli Israel givet. Han som skall bära alla titlarna: Under, Rådgivare, Mäktig, Elohim, Evig, Fader, Fridsfuste…” Han pausade trotts sin iver, innan han fortsatte. ” Allt detta över Davids kungarike… är det, är det han… Miriam?”
”Det är ju titlar som många har haft i Israel innan honom… men jag tror att han som skall återupprätta Israel kommer bära alla dessa profetiska titlar och bilder i sig. I sin person. Jag tror han kommer vara som om Guds Ord i levande form. Som om Ordet uppfylls och levs ut bokstavligt genom honom.”

Hon tänkte på det som hon spontant utbrustit hemma hos Elisabeth… hur det blev så påtagligt när hon utropat: ”Min själ prisar Herren och min ande gläder sig i Elohim, min Frälsare…”
Det blev så dubbelbottnat på något sätt, nu när hon stod där. Skall han bli både sin egen personlige frälsare, samt hela Israel och mänsklighetens…?

”Ack att vi enkla syndiga människor funnit sådan nåd”, sa hon när hon gick för att avsluta det sista inför morgondagens långa resa.

Vädret var så där underbart. Klarblå himmel och inte allt för varmt, när de anslöt på leden som vätte upp mot Jerusalem denna höstmorgon. Tusentals människor var på väg för att fira denna glädjens Högtid och stämningen var på topp. Folk sjöng, prisade Gud och var glada. Det var verkligen Glädjens Högtid, Nationernas Högtid…
Josef ville ropa högt och ära Honom, Gud, för att berätta för alla vad som skulle ske.
Men han andades in djupt och stämde dansande in i sången med sällskapet som gick framför dem istället.

jerusalem succot
Under Sukkot, Lövhyddohögtiden, är det full fart uppe i Jerusalem

Resan gick långsamt och de fick stanna ofta för att Miriam behövde vila. När de väl kom till Betlehem var det redan mörkt. Alla hade redan anlänt och naturligtvis var det redan fullt på värdshusen.
En vänlig själ upplät dock sin Sukka(4) han hade låtit bygga på sin mark.
Miriam hade den sista biten känt hur det krämpade och Josef hade försökt tala lugnt till henne… så gott han nu kunde… Han var nämligen inte så lugn själv…

Nu, äntligen framme och väl inne under tak ropade hon på Joseph, som just gått ut för att hämta packningen. Han rusade in och fick nu vara med om den största stunden i sitt liv. Nu skulle han födas… detta märkliga barn som himlarnas sändebud så ivrigt engagerat sig i.
Där, i Sukkan, såg han världen för första gången. Detta lilla gossebarn som blivit till genom ett mirakel.
Josef skyndade sig till packningen och plockade fram tygtrasorna de tagit med sig och skulle användas till ljusstaken uppe i Jerusalem, under högtiden.
De lindade in det lilla gossebarnet med dem, samtidigt som de båda prisade Gud av lycka och tackade Herren för att allt gått bra.

I samma stund, ute på fälten kring Betlehem, satt traktens herdar och pratade om hur de snart skulle bli för kallt för att ligga ute med flocken. Om bara några veckor kom vintern och säsongen var över.
”Ja, än så länge går det bra”, sa en av dem och kastade in en pinne till i elden. ”Men bara om si så där…”
Han blev abrupt avbruten.
Plötsligt sken marken upp runt omkring dem. En märklig man kom fram och började prata. Skräckslagna, liggande på marken stirrade de upp och hörde honom säga: ”Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta är tecknet: Ni skall finna ett nyfött barn som är lindat i tygstycken och ligger i en Sukka”.

Som på ett ögonblick fylldes skyn med änglar som sjöng för fulla halsar:
”Ära vare Gud i höjden och shalom på jorden, till människor hans välbehag.”

3040660556_0a8d4b9491
Budskapet kom till de enkla herdarna först

Herden som blivit avbruten reste sig och tog täten. De andra rusade i full fart efter honom in mot Betlehem och fann Miriam, Joseph och den lille nyfödde bebisen, precis som himmelen nyss deklarerat.

Miriam satt och försökte samla sina tankar.
Hon kunde inte släppa berättelsen som Mose förmedlat, när fadern Isak kallade hem sin son Jakob till landet. Det första han gjorde var att ordna en sukka åt sin flock, och hur platsen för denna händelse fick namnet Sukkot.
Hon vände sig till Josef och sa:
Tänk att nu när vår Fader på ett förunderligt sätt sänder sin son till landet i samband med sukkot, lövhyddohögtiden, så sitter vi nu här i en sukka. Jag menar…
Mer han hon inte säga förrän de hörde ljudet av springande fötter kom allt närmare. Sen hörde de någon ropa:
Där, titta! Här borta måste det vara.
Josef och Miriam tittade skrämt på varandra, undrande vad som stod på, medan rösten ropade i öppningen:
Frid. Det är inte så att det finns ett nyfött barn här inne?
De vågade inte andas. Vem är det som kommer och hur kunde de veta att de hade ett nyfött barn.
”Var inte rädda”, sa de och tittade in. ”Ett himmelskt sändebud kom till oss och berättade att vi skulle finna Frälsaren här någonstans…”

I ett par timmar satt sen herdarna och trängdes samtidigt som de lyssnade till berättelsen om hur det hela började när Gabriel hade kommit till henne underLjuset högtid och hur hon genom ett mirakel blivit havande och burit han som skulle bli Världens Ljus.
Hur han nu, i brödets stad, Betlehem, kommit till världen.
Hur han som uppfyller Guds Ord, blivit kött och tagit sin boning bland oss under Tabernaklets Högtid (6).

Joseph fyllde i och konstaterade tacksamt hur Herren är trogen detaljerna i sitt Ord, för att vi skall kunna identifiera när Han gör något, så vi kan leva i Ande och Sanning.

-Fredrik

—-

1) Yeshua -Betydelsen av Jesus Hebreiska namn bygger på betydelse frälsare på Hebreiska
2) Betlehem -En ihopsättning av två ord: Beit -hus och Lechem -Bröd Beitlechem
3) Namn på Hebreiska, Shem, betyder även auktoritet.
4) Sukka -Tabernakel, tält, stall eller koja på Hebreiska. Ordet som används för krubba, phatn’e, används även för ”stall” (Luk 13:15) eller Sukka där man har sin boskap (1 Mos 33:17). Än idag byggs Sukkor i Israel som man bor i under
Lövhyddohögtiden/Sukkot.

Julkrubba_i_Perstorp-1
En klassisk julkrubba/sukka

5) Tabernakla -Ta sin boning bland…

Annonser

5 svar to “Miraklet i Betlehem under Lövhyddohögtiden”

 1. Sam Says:

  Jättebra skrivet!

 2. Läsare Says:

  Håller med föregående skrivare 🙂

 3. tackYeshua Says:

  🙂 Grattis på födelsedagen Yeshua. NU är det ”jul”. Å NU är det pynta Sukkan som gäller och inte granen.

 4. Leif Says:

  Bra Fredrik!
  Jag påbörjar min resa upp till Jerusalem idag.
  Leif

 5. Birgit Severin Forslund Says:

  Tack för detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: