Människan, en livgivande lort

En gång i det himmelska innan tiden ens fanns.
-Hallå gänget, det är Gud här. Jo, jag tänkte nu vi skulle skapa lite saker. En jord med natur och olika varelser på. En av dem tänkte jag göra till vår avbild. Är ni med på det?
Änglarna tittade på varandra och svarade:
-Det låter kanon.
-Är ni säkra på det. Ni kommer få en hel del med dem att göra. Ni kommer få lyda dem och till och med då och då släcka deras liv på min begäran.
De tittade på varandra en gång till och svarade igen:
-Vi är med, hela vägen.
-Ok, fantastiskt.

Fantastiskt geggigt

ADAM _ EVE SERIES - Rose - Picasa Web Albums

Adam fick det fina uppdraget att namnge djuren. Men själv fick han och hustrun, människan, namnet Adam.
Namn betyder ju saker, mer än vad man kanske tänker på i vårt språk.
Exempelvis hund heter kelev, på Hebreiska. Det består av två ord ”ke” och ”lev” som bildar orden ”med hjärta”. Många anser att hunden är människans bästa vän och relationen är med ett stort hjärta till sin matte/husse.

Men ordet för människa är Adam, som kommer från adamah betyder jord/lera/damm/stoft.
Man skulle kanske tycka att skapelsen som skapades i Guds avbildkunde fått något ”bättre” namn än den många gånger ”geggiga sörjan” som ligger på marken och ofta anses smutsa ner… eller?

Och HERREN Gud formade människan[adam] av stoft från jorden[adamah] och blåste in livsande i hennes näsa. Så blev människan[adam] en levande varelse. (1 Mos 2:7)

Eller, om man tittar på det för vad det är, så vet vi att jorden är den substans som är bland det mest livgivande av allt. Från jorden växer de mest fantastiska träd, blommor och växter fram.
En slutsats kan ju då vara att Guds syn på människan är att det är någon som fått fri vilja att ha en växande relation med.

När mannen var skapad så såg Gud att han inte mådde bra av att vara ensam så han fick en kvinna. Det var när mannen somnat in som kvinnan fick liv.

Det var först människan, Adam, var fullkomligt skapad. Dessutom blev de kapabla att fysiskt vara livgivande, en av de många karaktärerna som är gör henne till Guds avbild.

Och Gud skapade människan[adam] till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man[zakar, maskulint/manligt] och kvinna[nĕqebah, femenint/kvinligt] skapade han dem. (1 Mos 1:27)

En fantastisk livgivande jord.
Människan skall växa, utvecklas och skapa liv..

Gud välsignade dem och sade: ”Var fruktsamma och föröka er…” (1 Mos 1:22)

…både fysiskt och andligt!

Noa och Mose

Men människan lyckades inte och inte långt efter Adam och Eva fått lämna den ljuvliga trädgården, Eden, blev Gud så arg att han sökte upp den ende rättfärdige mannen, Noa. Han som fick bygga en ark, tevah, på Hebreiska.

-Hejsan Noa. Det är så här att jag har tröttnat och tänker nu utplåna mänskligheten.
Noa kliade sig lite i huvudet och kom med en fråga:
-Jo, Gud, hur blir det med mig och min familj då? Har du någon plan för oss?
Gud suckade lite och såg med nåd på honom.
-Ja, du skall bygga en stor båt och bli räddad.
Efter 120 år så kom regnet och båten stod klar. Noa med familj hoppade in tillsammans med alla djuren. När vattnet sedan sjönk undan och de åter var ute på marken bad han och offrade han till Gud, varpå Gud svarade:
-Här ser ni regnbågen. Det är ett tecken att jag aldrig kommer göra lika dant igen mot människan.

Det var då, här och nu Noa insåg och ställde sig frågan: Varför gjorde jag inte detta innan? Gud hör ju bön? Varför bad jag inte för folket innan? Nu förstår jag Guds suck…

Noa hade inte på 120 år fått en enda själ att vända om. Hur kommer det sig?
”Hej Noa, vad är det du bygger?”
”En stor båt.”
”Va, varför det?”
”Du förstår, Gud är arg!”….

Något som är mycket intressant är att det dyker upp en annan person som har en stark koppling till en ark, tevah, som räddar honom.
Det var en liten gosse som föddes in i ett ont samhälle. Hans mor lade honom i en ark, tevah, och de stora vattnen förde honom in i en kungs palats där prinsessan tog sig an honom. Hon lyfte upp honom och gav honom namnet Moses.

Men när hon inte kunde gömma honom längre, tog hon en korg [tevah] av papyrus och strök på jordbeck och tjära, lade barnet i korgen och satte den i vassen vid Nilens strand.  Hon gav honom namnet Mose[משה], ”för ur vattnet har jag dragit upp[משה] honom”, sade hon.
 (2 Mos 2:3-4, 10)

När Gud åter blivit arg, på Israel den här gången, ser vi hur Mose ställer sig mellan folket och Herren och ger sitt liv så att de kan ha liv:

Nästa dag sade Mose till folket: ”Ni har begått en stor synd. Jag skall nu stiga upp till HERREN. Kanske jag kan bringa försoning för er synd.” Mose gick tillbaka till HERREN och sade: ”O, detta folk har begått en stor synd. De har gjort sig en gud av guld. Men förlåt dem nu deras synd. Om inte, så utplåna mig ur boken som du skriver i.” (2 Mos 32:30-32)

Detta blir mitt sista inlägg på bloggen, då jag tänkt anta nya utmaningar.
Kom ihåg, även om du anses som smuts av din omgivning, så ser Gud oändligt växande potential i dig.
Kom även ihåg att ur jorden kommer växter i alla färger och frukter i olika smaker. Gud gjorde dig unik till den han ville att du skulle vara.
Dessutom, det finns en som somnat in för att du skulle få liv, en som ställt sig mellan dig och Gud för dina snedsteg! Glöm inte det…

Använd din frukt och dina vackra färger till att vara ett vittne och en avbild åt den som skapat dig, så andra kan få liv.

Annonser

18 svar to “Människan, en livgivande lort”

 1. sionista Says:

  Tack för allt intressant jag läst på din blogg. Kommer att sakna det mycket.Kanske tänker du en gång till och bestämmer dig för att fortsätta.
  Många av oss är ensamma med våra bibliska iaktagelser därför att ”läsarna ” sedan länge upphört med att vara ljust läsare av bibeln och är inte intresserade av djupen i Guds ord som framträder när man studerar det.

  • isaskar Says:

   Tackar…
   ”Många av oss är ensamma med våra bibliska iaktagelser …”
   – 🙂 Det är fler än du anar och tror. Problemet är att yppar man något blir man skjuten av både kyrkans företrädare, för de blir osäkra… Sen kopierar de självskrivna ledarna, i vad som brukar heta den Messianska rörelsen, beteendet. De bråkar och snackar illa om andra, undergräver andras trovärdighet precis lika mycket dom. Ofta för att sen lyfta fram sig själv eller ”sitt sammanhang”…
   Jag förstår alla som i tysthet begrundar, läser, lär och stärker sin tro för kommande tider. Det är bland er det kommer hända i framtiden… Håll ut!

   • Claes Says:

    isaskar: Jag förstår alla som i tysthet begrundar, läser, lär och stärker sin tro för kommande tider.

    Jag: Ja, den utvecklingen som skett i kyrkorna är märklig, (eller kanske ändå inte). Jag vet många många som är superintresserade av våra hebreiska rötters tro. Men eftersom man varnar så för det från pastorernas kontor, orkar eller vågar man inte prata om det vid kyrkkafet. Det är ju som om de känner ett hot eller vill missförstå med flit.
    Men men, om det är fött av Gud kan ingen tysta ner det ändå… och den friden och glädjen som sprids som en löpeld hos alla som börjar koppla ihop GT och NT är fantastisk. 🙂
    Eller som du själv säger:”There is nothing new in the New Testament, it’s just simply True!”

    De ledare som fäktar, verkar mest vara måna om att behålla sin ställning och kommer nog bara trötta ut sig och söka likasinnade och strama upp kyrkan ännu mer. Inget nytt under solen.
    Tänk om de kunde lyssna och lära och dela gemenskapen med de som undervisar likt du gör här på isaskar, och inte ”representerar något nytt sammanhang” eller ”någon ny rörelse”.
    Lycka till i framtiden!

 2. חנה Says:

  Ja tack för allt du skrivit Fredrik! Jag hoppas du får vara till lika mkt välsignelse i det nya du ska göra, lycka till!

 3. Läsare Says:

  Trisst för oss, att inte få läsa dina tankar, kul för dig, med nya utmaningar alltså.

  Lycka till, törs man fråga vad dom nya utmaningarna består i.

  Tack för allt som du berett oss med.

 4. tackYeshua Says:

  Jag gissar kläder

 5. tackYeshua Says:

  Tack för en fin blogg. Guds välsignelse

  Jag var på sabbatsmiddag i fredags och de nämnde just den tabben att Noa inte bad om nåd för folket. Något som Abraham gjorde för Sodom och Amorah.

  • isaskar Says:

   Jo men visst. Abraham, ”Guds vän”, anses väl vara den store predikanten i gänget som verkade bjuda alla på mat och talade om den ende levande Guden.

 6. zvensson Says:

  Hmmm, trist att du lägger av/pausar.
  Tänkte på dina inlägg från i våras när jag läste DN i morse.
  Helt plötsligt verkar det som väst är ”oroade” och journalismen verkar ”förvånade” att al-qaida styr och sharia införs i Libyen.
  Det skrevs här på Isaskar redan då.

  Vill även tacka Regeringen för att äntligen föra fram ett vettigt beslut i palestinafrågan.

  Hoppas vi får höra från dig igen någon gång, någonstans.

 7. isaskar Says:

  Läsare,
  Tack för uppmuntran… Kul att du varit med och bidragit.
  ” törs man fråga vad dom nya utmaningarna består i.”
  -Jag återkommer eventuellt med svar på detta framöver 😉

  zvensson,
  Välkommen, lite sent, till isaskar… 😉
  ”Tänkte på dina inlägg från i våras när jag läste DN i morse…”
  -Ja, tänk att de måste hissa al-qaeda flaggor på byggnader och utropa sharia innan man ”vaknar upp” och vågar säga något…
  Dessutom, att man ”låtsas” som om det bara hänt… Det kommer nog hända en hel del i regionen nu den närmsta tiden…

  Claes,
  Välkommen du med…
  ”Det är ju som om de känner ett hot eller vill missförstå med flit.”
  -Haha… ja så är det nästan… Den otroliga mängden ord som flyger förbi bakom ens rygg skulle inte ens få plats i all världens bibliotek.
  Men det är ju mest synd om dom… i slutändan.

 8. Birgit Severin Forslund Says:

  Var välsignad i allt.

  4 Mos. 6:24-26!

 9. tackYeShua Says:

  Jag kom på en idé. Du kan starta en ny blogg som bara handlar om torah på hebreiska. Du förklarar bokstävers betydelse och hur gudomligt det är skrivet och vad det kan betyda i olika djup.

  Jag undrar tillexempel över bokstäver som verkar vara släkt. Ayin och Shin är lika i både uttal och utseende. What´s up with that?

 10. isaskar Says:

  B S F,
  Tack!

  TackY,
  🙂
  I wish…

 11. joakimfreiman Says:

  Ok. NU förstår jag. Bloggen läggs ned.
  Tack käre vän för en intressant och uppbygglig tid.
  Du öser verkligen ur Ordets kärna och har lyft upp många skatter ur de rika källorna.
  Du ska ha ett stort TACK för den uppmuntran, undervisning, utrustning som jag fått del av.
  Skriv en bok. Skriv en till. Skriv en tredje. Skriv.
  Du har en talang att skriva och en himmelsk hörsel så du kan förmedla LIVET!
  Spännande att se vart GUD ska leda dig!
  Tackar Herren för dig!
  Varma hälsningar, Joakim Freiman

 12. Läsare Says:

  Isaskar

  Hej på dig, länge sedan sist, gick in på denna sida för att jag kände en tomhet och behövde lite balsam för själen.
  När jag läst lite från arkivet känner man att saknaden av denna blogg väcks på nytt.
  Vad gör du nu, finns det en tanke att ta upp skrivandet igen?

  Hoppas allt är väl med dig

  /Läsare

 13. tackYeShua Says:

  Va görs? Starta igen, ny blogg eller annat på g? Tipsa gärna bra sidor som alternativ

 14. tackYeShua Says:

  Hej! Tänk vad märkligt att Moshe blev räddad av samma flod som han var tänkt att bli dödad av. Varför? Vad kan man lära av det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: