Bonfire

Välkomna hit.

Sätt er bekvämt och njut av
gemenskapen.

Kring den här elden sitter vi och pratar om livet och kan tänka högt utan att döma varandra för att ha enannan åsikt.

Vi har alla något att lära från varandra.


Shalom!

Annonser

49 svar to “Bonfire”

 1. Anders Gunnarsson Says:

  Tack för tipset om detta forum.

  Jag har faktiskt inte debatterat Maria 100-tals gånger, då jag bara bloggat i 2 mån.

  Men Maria verkar i resten av kristenheten har en stor plats. I evangeliet nämns hon vid alla stora händelser; och med enormt stora ord. Att evangelikala tränger undan sin andlige Moder (eftersom vi är Jesu bröder och har en andlig Fader i Fadern, har vi också en Moder) måste få effekter. Just den ”killaktiga” mentaliteten bl.a. flera protestAndar ser jag som en reduktion som snarast kan betäcknas som en deformation.

  Motbevisa mig gärna…

  • Fredrik Says:

   ”Tack för tipset om detta forum.”
   –Ingen orsak. Välkommen till denna lägereld… 🙂

   ”Jag har faktiskt inte debatterat Maria 100-tals gånger, då jag bara bloggat i 2 mån.”
   — 🙂 Ok… my bad… Du verkar ju så slipad och erfaren. Men jag tänkte mer att du varit aktiv i verkliga livet och inte i denna fiktiva värld, bloggbubblan…

   ”Motbevisa gärna…”
   — Det finns inget att motbevisa.
   Den moderna kristendomen stämmer mycket som du skriver.
   Maria finns med och hedras som sig bör, då vi skall hedra våra fäder och mödrar.
   Det jag tror många evangelikala protesterar mot är mycket av det som upplevs i den Katolska fåran, som tillägg till Skriften vilka bygger på Tradition och mänskliga stadgar.

   Sen så är inte Maria andlig moder, för mig, utan snarare som en andlig syster.
   Mina andliga mödrar går längre tillbaka till Sara, Rebecka, Rakel och Leah.

   Så där bygger du och jag på olika grunder.

   • Anders Gunnarsson Says:

    Faktum är att jag är inte ens så härdad IRL. Är en nyupptagen lem i kyrkans ”fulla” gemenskap. Tidigare var jag en protesterande lem i kyrkan (protestant).

    Det jag upptäckte via Fr Martin var att kyrklig mariologi inte är ett katolsk fenomen. Luther trodde på syndfriheten, evig jungfru, kyrkans moder, Guds Moder, upptagelsen etc. Detsamma gör anglikaner, ortodoxa, orientaler osv.

    Hon är ett tecken som bara väcker strid i reducerade nyreformerta sammanhang. Detta är inte för att de läser skriften så; utan denna antimarianska attityd grundar sig på en tradition…

    Även om ni inte gärna erkänner det för er själva så är ni fostrade i en stark tradition med ett antal tydliga särdrag… Denna tradition har inget med bibeln att göra utan livnär sig på fördomar, lögner och ibland med självgoda dunkar i varandras ryggar… 🙂

    Ni hävdar att vi är obibliska ibland med oseriösa och direkt ohederliga argument. Mariologin i urkyrkan är hämtad från skriften. Antimarianer är det av protestskäl och av ohejdad antikatolsk vana. Ska dogmatiken byggas på rädsla? Läs gärna Luk1-2; Joh 2; Joh 19; Upp 11:19ff och se att kyrkans tro (eller Fr Martins) håller. Jag älskar Jesus genom Marie ögon och Maria som Han älskade henne; bl.a. ”hädanefter skall alla släkten prisa mig salig”… När prisade du Jesu Moder salig senast? Skulle inte hon som bar lagen av kött och blod vara en ark som är heligare än GT:s ark (Upp 11:19ff)?

 2. Fredrik Says:

  Anders Gunnarsson,
  ”Kyrklig mariologi inte är ett katolsk fenomen.”
  –För mig är det ingen skillnad på Katolskt eller kyrkligt fenomen… Alla mänskliga traditioner är för mig något jag betraktar med försiktighet.

  ”Även om ni inte gärna erkänner det för er själva så är ni fostrade i en stark tradition med ett antal tydliga särdrag… ”
  –Jag håller helt med att även frikyrkor gör det samma…

  ”Ni hävdar att vi är obibliska ibland med oseriösa och direkt ohederliga argument.”
  –Jag tror nog att alla grupperingar, även Ortodoxa, Katoliker, Muslimer, Hinduer, New Age, Ateisker gör samma sak… Det är nog inget unikt i Frikyrkan. Däremot går nog frikyrkan igenom en kris just nu, är man inte vet vilket håll man skall dra åt.
  Populärt kallas det ”Rom eller Jerusalem” 🙂

  ”När prisade du Jesu Moder salig senast? ”
  –Heh… det tar jag som en ”trick question”. Det beror på vad man lägger i ordet ”prisa”… 🙂

  Eftersom jag inte finner något bud vare sig från Moseböckerna eller Evangelierna att man skall dyrka någon människa, så är jag tacksam för vad hon gjort och betytt för Trons fullbordan genom att hon var lydig Herren.

  Det står inte att man skall dyrka henne, men att många kommer prisa henne.
  För mig är det inte samma sak.

  Däremot:
  Jag har dragit mitt strå i stacken genom att skriva en serie jag kallar:
  När ängeln kom!
  Se uppe till höger…

 3. Anders Gunnarsson Says:

  Har läst dem. Ok!

  Respekterar din åsikt, men tror fortfarande ni saknar något som den fulla tron innefattar; Mariologin.

  Lev väl…

  • Fredrik Says:

   Skulle jag nå den punkten att jag kan säga att jag har den fulla Tron, då skulle jag nog hålla med dig… Att jag saknat mycket.

   För mig är det så att ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite man kan…
   Fullärd blir nog inte jag i allafall…
   Men jag respekterar din åsikt oxå…

   Det jag sett i Mariologi har inte övertygat mig att det är något som Skriften alltid undervisat om…

   Allt Gott och du är alltid välkommen till brasan här hos Isaskar om du behöver 😉

 4. Anders Gunnarsson Says:

  Den fulla tron är inte min, utan Kyrkans…
  Sokratisk visdom är jag fullt medveten om vad det är. Jag är en liten dvärg sittande på jättarnas axlar och min sikt är dimmig och min egen kraft är svag…

  Kyrklig mariologi är inte det lättaste kapitlet, men som allt annat gott här i världen kan det behövas lite invänjning. Om du vill så finns några mariologiska invändningar besvarade på hemsidan. Du får gärna läsa och kommentera där.

  Jag återkommer gärna hit. Det var en skön brasa. 🙂

  • Fredrik Says:

   Trevligt att du ville göra lite sällskap. Ser fram emot att kasta in en ny pinne när du kommer tillbaka.

   Jag tittade som allra hastigast.
   Att knäböja ser jag som begynnelsen till att bli välsignad och att börja växa med Herren.
   Själva ordet välsignelse, baruch, bär ju innebörden att knäböja.
   Jag böjer mig gärna inför Herren min Gud…

 5. Annica Says:

  Sen tycker jag också personligen att bibelorden ”Hör det ord som HERREN talar till er, ni av Israels hus. Så säger HERREN: Ni skall inte ta efter hednafolkens sätt så att ni skräms av tecknen på himlen, därför att hednafolken blir skrämda av dem. Ty folkens seder är förgänglighet. Ett träd i skogen hugger man ner, och hantverkarens händer formar det med yxan. Med silver och guld pryder man det och fäster det med hammare och spik för att det inte skall falla omkull. Likt fågelskrämmor på ett gurkfält står de där och kan inte tala. Man måste bära dem, ty de kan inte gå. Var inte rädda för dem, ty de kan inte göra något ont, och att göra något gott förmår de inte heller”. Jer 10:1-5

  och

  ”Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på kristus”. Kol 2:8

  talar sitt tydliga språk.

 6. Blomgren Says:

  Men käre nån , Jul firar man för att Jesus föddes Inget annat ! Och Gud / Jesus , har Inget med Midsommar & Halloween , eller annat sjaffs att Göra ! Endast Påsk & Jul !

  • Annica Says:

   Blomgren: Jag förstår att du reagerar som du gör, och du har rätt, midsommar har ju inget med Jesus att göra. Då dansar man runt en stång för att ära solen och månen och ändå gör så många kristna det idag, fast att det är avgudadyrkan.

   Och anledningen till att jag tog upp till exempel julen var för att exemplifiera att det finns en hel hög med saker som högt uppsatta människor inom kyrkligheten sagt att det är okej att fira och att vi dessutom bör fira det. Det blev ett stort problem i den kristnade världen när man inte ville ge upp sina gamla traditioner! Så man satte kristna förtecken på de högtider man hade. Vet du varför man från början firade påsk, innan den sades vara en kristen högtid, då vi skulle fira jesu död och uppståndelse för våra synders skull? Varför väljer man inte att fira påsk på det sätt som bibeln talar för, som Gud vill att vi ska fira? Istället för att fira människans högtider kan vi väl fira Guds högtider! Tror att vi skulle känna oss så rikligt mycket mer välsignade då.

   Men jag förstår din upprördhet, och att du kanske till och med sitter och skrattar åt mitt inlägg. Jag har varit där du är innan också, tills jag öppnade min bibel och faktiskt började läsa och insåg att jag missat så otroligt mycket viktigt och intressant!

 7. Anders Gunnarsson Says:

  Jul, strålande ful. Hednisk och djävulska högtid!
  Kors, kors, vanhelgade kors. Res åt er själva en påle.
  Ikon, ikon; avgudabild av babyloniskt snitt; bränn det så får själen frid.

  Att ni orkar… 😦
  Tänk om ni skulle ägna 2 dagar till att studera traditionell kristen tro istället och inte bara vräka ur er missuppfattningar och vanföreställningar. Vänd om och tro hela evangeliet, inte bara de fragment ni själva kan plocka ihop. 🙂

 8. Lilian Says:

  Anders Gunnarsson, vad är hela evangeliet? Det som står i Bibeln och som Jesus lärde, eller kyrkofädernas tillägg till Bibeln och hedniskt hopkok?

 9. Lilian Says:

  Anders, vad är traditionell kristen? Om det inte är att följa Bibeln och Guds bud utan något annat med efterkonstruerade tillägg, då är det ändå inget att ha. Att vara kristen är ju att följa Kristus.. Att följa Kristus är ju att följa och leva som Jesus Kristus, eller har jag missuppfattat?

  • Anders Gunnarsson Says:

   Hela evangeliet är det Jesus uppenbarade i Ord och i Kyrkans tradition. Kyrkan behövs för att förstå hennes grundare. Att läsa Ordet i ensamhet ger inte fullheten, men ofta mycket kunskap, frid och ljus. Du verkar tro på att ha Skriften och endast den som auktoritet. Vet du att det är obibliskt, självmotsägande och en lära som dök upp 1500 år efter vår Herre vandrade på jorden?

   Kyrkofäderna la inte till något. Hedendomen är knappast starkt framträdande i Kyrkan, men några gånger har hedendomen innehållit delar av sanning. CS Lewis och Tolkien hade ett berömt samtal om detta för 70 år sedan. Därefter blev Lewis kristen. Kloka hedningar ser att Kristus är uppfyllelsen av hedniska myter och blir kristna. Judendomen är f ö Kyrkans grund, inte hedendom.

   Lev väl!

 10. Annica Says:

  Anders: Vart någon stans i BIBELN står det att det är självmotsägande att ha bibeln som grund? Nu vill jag gärna att du visar med bibeln att det är så, inte de kyrkliga traditioner som du landat i! Jag tror att HERREN vår Gud vill att vi ska leva efter bibeln, han vill att hans ord ska vara ristade i våra hjärtan, inte människans ord och sanning. Han vill, vilket han tydligt pekar på, att vi ska ära och upphöja honom och att vi ska fira HERRENs högtider. Det finns inget i bibeln som mer pekar på Guds som messias än vad de gör. VARFÖR ska vi inte fira detta? På vilket sätt är det mer andligt att fira jul som inte har något med bibeln att göra alls? Jag vill att du använder bibeln som grund när du diskuterar, inte de kyrkliga traditioner du lever i. Messias kom inte till världen för att skapa en ny religion, han kom hit för att vara vår frälsare! Han levde efter lagen/torahn och det vill Gud vill att vi ska göra än idag. Vart i bibeln hittar jag att Gud har ändrat det?

  Det står tydligt på många ställen i bibeln att vi inte ska ta till oss de mänskliga sederna och traditionerna då de pekar på allt annat än Gud och är avgudatillbedjan. Gud är egoistisk, han vill ha hela vår uppmärksamhet och tillbedjan. Det är ju han som skapat jorden vi lever på!

  Du kanske ska vara lite mer taktfull i dina uttalanden också. Har du en aning om hur mycket jag läser och studerar bibeln? Hur mycket jag diskuterar Guds ord med andra människor. Det är ingen tävling!

 11. Anders Gunnarsson Says:

  ANNIKA
  Just eftersom det inte står i BIBELN att ”Skriften allena” är den ENDA grunden, är det självmotsägande. Skriften är grunden för Kyrkan, men inte enda grunden. Reformationen lämnade den judiska och katolska synen på skriften; att den behöver uttolkare (se ex. Matt 23:1ff; 16:16ff)

  Alltså självmotsägelser är sådant som upphäver sig själv.
  Ex 1 Det finns ingen sanning (alltså är inte den satsen sann och då finns det sanning).
  Ex 2 All auktoritet i judendomen/kristendomen finns i Skriften. Var i skriften står det? Om det inte står, så är det ett mänskligt påhitt (från 1500-talet)!

  Anledningen till att traditioner behövs, är att ingen någonsin kommer ifrån dem. Om du är pingstvän har du pingsttraditioner, metodister har metodistmetoder osv. Så därför har jag hellre en riktig påve (Klippgrunden) än småpåvar. Då kan HERREN vår Gud visa oss hur vi ska leva efter bibeln; t.ex. äktenskapets helgd, förbud mot abort, osv. Inom t.ex. protestantismen finns inte längre något heligt eller okränkbart; ty de följer ofta majoritetens åsiktsvindar, inte sanningen.

  HERRENs högtider firar katolikerna; dels påsken och pingsten; som är judiska i grunden, men som fullbordats i Kristus. Julen har en hednisk förlaga; det är riktigt, men framförallt är det inkarnationen som firas. Trodde du något annat? Det kyrkliga året bygger på det judiska men har förändrats genom Kristus. Har det gått dig helt förbi?

  Min taktfullhet är inte fullkomlig. Din kunskap om Kyrkan verkar heller inte fullkomlig. Så vi kanske är två lika goda kålsupare! 🙂

  Ett vet jag och det är att den förståelse som finns av Skriften innanför Kyrkans murar är enormt mycket större än utanför; där skriften ofta används i syften som gör mig – och förhoppningsvis dig – beklämd. NT-Skriften gjordes av katolska judar för Kristi kropp=Kyrkan, som avgränsade hennes kanon. Katolsk skriftförståelse är därför mest sann eller ”fullast” (trots att det finns fulhet i henne). ProtestAndarnas är ofta fragmentarisk och ologisk och självcentrerad. Min näring får jag från källan. De grumlade splittrade strömmar som Fr Martins efterföljare dricker ur är inte nog för mig. Den klara rena källan och den verkliga födan är det som när mig!

  Vilket avfall har närt dig (förhoppningsvis inte kål och supar); alltså Kyrkan avföll och då måste du tillhöra någon annan riktning: så vilken avfallsteori är din? Avfallsteorier är mig veterligen bara spekulationer och avfall! Sanning är min grej, men som sagt taktfullhet är det inte; kålsupare som jag är. Skål som Jesus skulle sagt (Matt 11:19b)! 🙂

  • Annica Says:

   Fast, det stämmer ju inte riktigt…. Det står ju ”Vad er beträffar, så förblir i er den smörjelse som ni har tagit emot av honom, och ni behöver inte någon som undervisar er, utan vad hans smörjelse lär er om allting är sanning och inte lögn. Förbli i honom, så som den har lärt er.” I Joh 2:27

   Själv finner jag det väldigt svårt att leva efter den tesen att ”det bibeln uttryckligen inte nekar oss, det kan vi göra”.

   Vart någon stans står det att bibeln förändrades av kristus i det sättet högtider ska förändras i både tid och utförande? Påsken bör firas på det sättet som Gud informerat om, även idag! Läs gärna 5 Mos 12:29-32 (orkar inte skriva ner hela texten) för att få ytterligare en tydlig anledning till att vi inte bör fira julen och säga att det är Jesus vi ärar. Det spelar ingen roll vad du säger, bibeln är väldigt tydlig vad gäller den punkten. Sedan om Katolska kyrkan säger något annat, då har de fel! Och vad som enligt dig är avfallsteori är väl också helt orellevant, den som en dag dömer är ju Gud!

   Gjordes verkligen NT av katolska judar!?!?!? Har för mig att apostlarna och Paulus var omvända judar, som såg att vår Yeshua var frälsaren!

   Tänker inte heller fortsätta en diskussion med dig, då den inte kommer att leda någon vart. Jag pratar om äpplen och du om päron eftersom vi tillhör två helt olika religioner, en enighet blir nog väldigt stor att nå. Då bibeln säger att vi inte ska föra onödiga diskussioner kastar jag in handduken här.

   Må gott och Guds rika välsignelse till dig!

 12. bobo2k Says:

  Anders Gunnarsson känner förmodligen till följande stycke ur Johannes Uppenbarelse:

  Och när jag hade hört och sett det föll jag ner för att tillbe ängeln som hade visat det för mig. Men han sade till mig: ”Nej, inte så. Jag är Guds tjänare liksom du och dina bröder profterna och alla de som tar vara på orden i denna bok. Gud skall du tillbe”.

  Alltså ogiltigförklaras Ave Maria:

  Hail Mary, full of grace, the Lord is with thee; blessed art thou amongst women, and blessed is the fruit of thy womb, Jesus.
  Holy Mary, Mother of God, pray for us sinners, now and at the hour of our death. Amen.

  End of story. Gud ska du tillbe, ingen annnan. Och om det är ett val mellan Jerusalem och Rom så vet vi att Jerusalem kommer stå intill tidens ände, det tror jag inte Rom gör.

  • Annica Says:

   Väntar med spänning på svar från Anders…..

  • Anders Gunnarsson Says:

   Ja ni är då roliga. Kastar in handduken och väntar med spänning… 🙂

   Jul är hedniskt för i Matt 1-2 och Luk 2 är inget vi ska fira. Matt 2:11 är väl också hedendom; ja för där finns rökelse och alla vet ju att sånt är förbjudet för kristna; för att inte tala om hur vulgärt det är med guld. Ut med barnet…

   Angående helgon/Maria. Ni har tråkat in er på denna linje sen 1600-talet. Vi tillber iofs ingen annan utom Gud, men den helgonreduceringen av kristendom som ni odlar är för en f d protestAnde helt obegriplig. Varför ska inte folk få be om förbön hos Kristi närmaste. Jag kan be er om förbön, men Jesu moder (kom ihåg 4:e budet) får man inte be om förbön till… Jag förstår inte vad i denna ödmjuka unga judinna som ni ser som farligt. Är det Luk 1:28 [full av nåd]; 1:43 [min Herres mor] eller 1:48 [från denna stund skall alla släkten prisa mig salig] som upprör. Är det för att hon var kvinna? För att hon finns i Guds närhet Upp 11:19-12:5, 17 och att vi är hennes barn? Är det för att helgon känns katolskt som gör er rädda? 🙂

   Jag tror skon klämmer där. Så 1 Sam 28:12-15; 2 Mack 15:12ff; Baruk 3:4; Luk 9:28-31 (även Matt 17:1-3); Hebr 12:18ff; Upp 5:8-14; 6:9ff; 8:3-4 och 11:3-4 är irrelevanta?

   Tänk vad tråkigt att missta kontakten med rötterna i den himmelska kyrkligheten. Men värst är att ni inte unnar någon annan att göra som den gamla kyrkan gjorde; låta dödens udd vara bruten. Och låta Kyrkans gemenskap (även judarna såg detta, se ovan citat) ha band som döden inte kan bryta. Död var är din seger! 🙂

   ”Hell dig Maria, full av nåd…” är biblisk och en kristologisk bön. Jag vill gärna se på Honom genom Marie ögon (vilket är bönens syfte) och jag kan också få se henne genom Jesu ögon. Om Han älskar henne, skull då jag skilja åt; ”vad Gud har fogat samman” (Matt 19:6). Så arrogant och högfärdig vågade inte ens Fr Martin vara, vågar ni?

 13. Sam Says:

  Pingsts senaste slogan?
  Sluta grogga, börja Yogga.

 14. Anders Gunnarsson Says:

  SAM, Skönt att det finns de som håller protestställningarna;

  ProtestERA mera så blir ni flera,
  dela, så blir kristi kropps lemmar utspridd och lera,
  tolka så att vi slipper polka
  missförstå er religion så att ni behöver tippa på tå
  sök och se att Gud inte använde rök eller
  Coca-cola som nattvardsvin,
  men vi kan ej tåla att skåla;
  Gud är för förbud;
  speciellt för vin, dans och skratt; ja jag blir matt!
  Det finns en liten risk
  att Hans födelse var judisk!

  Hatten av för Kungen och drottningen(=gebira) i bröllopsnatten;
  där kan finvin (och en liten bira) strömma ur 500 l rodnande vatten;
  Se min skapare fick oss att le!

  Sluta protestera och vara som Kalvin;
  börja defilera med att ta fram ert finvin

  Kyrkans mitt har en skatt
  Hans önskan är go’natt
  för förbudsivrare till Dans, kultur och rökelse
  kom in i Hans sanna natur och bort från er töckelse

  ”Christe eleison”!
  ”Maranata”; ”Effata” – ”Alleluia”!

 15. Sam Says:

  Sbyggt raljerat Anders!
  Där vinet går in går vettet ut?

 16. Sam Says:

  *snyggt*

 17. Anders Gunnarsson Says:

  Sam

  Där förbudsivern går in går kärleken och måttligheten åt pipsvängen… Dessutom odlas en sakramental tråkighet som är långt från jublande, livsbejakande andlighet. Jesus var knappast en fnösketorr pietist! Han var ju jude; sådana dansar, dricker vin och ber Psaltaren; även 104:15; ”och vin, som gör människan glad, olja, som ger hennes ansikte glans, och bröd, som ger henne styrka.”

  Var inte Jesus jude?

 18. Sam Says:

  Anders
  Visst ska man kunna ta sig en jäkel men Skriften säger ju också:
  ”Och dricken eder icke druckna av vin; ty därav kommer ett oskickligt leverne.”.
  NT dessutom. Så det beror på doseringen.

  Jag tror att Jesus är grek.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iaso

  Johannes säger detta om kärleken till vår Skapare:
  ”Och däri består kärleken, att vi vandra efter de bud han har givit. Ja, detta är budet, att I skolen vandra i kärleken, enligt vad I haven hört från begynnelsen.”

  JA till kärlek och iver för vår Skapares bud!!!!
  Sam

 19. Sam Says:

  Newsflash!!!!!!
  Nu vet man hur Guds själv ser ut, åtminstone i Broby!
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=218332

  Sam

 20. Yoel Says:

  Tja! Kolla in min ansiktsbok. Min bästa skate-chaver Jimmi har nyss fått egen skatefilms-del.

 21. Yoel Says:

  HOME SHABBAT SONGS ”Am Yisrael Chai” — The Eternal Nation

  The secret to the Jewish people’s 3,500-year longevity.
  by Aish.com Staff

  print formatted text of this song (#11)

  listen to audio of this song
  Vocals and piano by Sam Glaser
  Quote from Mark Twain: ”Concerning the Jews”

  If the statistics are right, the Jews constitute but one percent of the human race. It suggests a nebulous dim puff of star dust lost in the blaze of the Milky Way. Properly, the Jew ought hardly to be heard of; but he is heard of, has always been heard of. He is as prominent on the planet as any other people… His contributions to the world’s list of great names in literature, science, art, music, finance, medicine, and abstruse learning are also way out of proportion to the weakness of his numbers. He has made a marvelous fight in the world, in all the ages; and has done it with his hands tied behind him.
  The Egyptian, the Babylonian, and the Persian rose, filled the planet with sound and splendor, then faded to dream-stuff and passed away; the Greek and the Roman followed, and made a vast noise, and they are gone; other peoples have sprung up and held their torch high for a time, but it burned out, and they sit in twilight now, or have vanished…
  All things are mortal but the Jew; all other forces pass, but he remains. What is the secret of his immortality?
  What do YOU think is the secret to the Jewish people’s immortality?

  Published: Wednesday, June 16, 2004

  Like this article? Help us create more. Aish.com exists
  only through the support of our readers.

  Visitor Comments: 4
  (4) Elisheva, January 5, 2010
  We live because…
  G-d is faithful even when we’re not. You can believe or disbelieve, but facts are facts. All others have passed away but us. And really anonymous said it best.
  (3) ArisMUC, August 28, 2009
  Antisemitism is why Jews shall never perish! LANG-LEBE-ISRAEL!
  (2) Eliyahu, April 17, 2009
  Chosen because……
  Chosen dependent upon the commitment to keep Torah. That is why what has happened to us these 2000 years.
  (1) anonymous, January 28, 2007
  am yisrael chai
  its no secret, its whether you believe or do not believe, do you believe that thousands of years ago g-d chose us as the chosen nation, the jewish nation. it is very clear and simple, we were promised to always be the chosen nation regardless of what happens and that has seemed to follow through. AM YISRAEL CHAI! the jewish nation lives, the people of israel live!

 22. Anders Gunnarsson Says:

  Bobo3k

  Om Maria!
  Jag tycker inte det är tjatigt att ”prisa henne salig”.
  Dina invändningar är klassiska antikatolska och dem har jag samlat på min hemsida. Vill du ha vettiga svar, leta där (uppe till höger finns 99 invändningar).

  Salve!

 23. tackYeShua Says:

  Självmordsbombare i Stockholm!!!

 24. Sam Says:

  Vad menas med 33?

 25. isaskar Says:

  Fråga Dan Brown…
  😉

 26. tackYeshua Says:

  apropå ingenting. RUTKA – En bra dokumentär om en judinna under förintelsen på svtplay tas bort imorgonkväll. Passa på att se den här: http://svtplay.se/v/2259421/dokumentarfilm/dagbok_fran_forintelsen_-_otextad

 27. Simon Says:

  Till att börja med får jag ju be om ursäkt om du tog illa upp av det jag skrev. Det har inte varit min avsikt.

  Jag beskrev dig som en av tre ”bloggande messianer från Alingsås” och presenterade dig som en ”tidigare ungdomspastor med inriktning på skejt i [en viss] församling. Även hans tid präglades, om jag förstått saken rätt, av viss friktion till följd av sympatierna för den messianska rörelsen.”

  Något annat har jag inte påstått om dig.

  Jag har som sagt lite svårt att se felaktigheterna i den här texten. Möjligtvis var det slarvigt att bunta in dig i begreppet ”messianer”. Om det var felaktigt så är det självklart olyckligt. Det var däremot inte illa menat, även om jag får hålla med om att det var dålig journalistik att inte dubbelkolla.

  Säg till om du vill att jag ska ändra något i texten.

  Anledningen till att jag själv slutade på Världen idag var för övrigt (och för att återgå till ämnet) för att mitt vikariat gick ut och att jag inte fick den tjänst jag sökte.

  • isaskar Says:

   ”Till att börja med får jag ju be om ursäkt om du tog illa upp av det jag skrev.”
   –Tar illa upp vet jag inte… mest förvånad då du känner mig…
   …och att du så tydligt bunta ihop mig i de punkter du presenterar säger nog i och för sig mer om dig än om mig.
   Hade jag varit upprörd hade jag hört av mig tidigare… men nu dök du ju upp igen 🙂

   ”Något annat har jag inte påstått om dig… Jag har som sagt lite svårt att se felaktigheterna i den här texten.”
   — Ok, kanske överraskande nog för dig så har många hört av sig till mig då de i så fall missförstått dig.
   Som ”bloggande messian” är det svårt för många att missa att man inte anses vara en ”företrädare för rörelsen”, som du direkt bygger vidare ditt inlägg på.
   Distinktionen var inte så tydlig när du radade upp punkterna som beskrev allt från att man slänger sig med ”Yeshua” begrepp, fasta dogmer som inte går att rucka på och andra läror som är felaktiga.

   ”Säg till om du vill att jag ska ändra något i texten.”
   –Du behöver inte ändra något för min skull… det är ju ändå din blogg och du som i slutändan blir mindre trovärdig när folk kollar upp om det du skriver stämmer.
   Hade jag brytt mig mer, hade jag som sagt hört av mig tidigare.

   Men tack för svaret.
   Min anledning till att slutade var helt enkelt att jag ringde Ruben och sa upp mig.

   • Simon Says:

    Ursäkta att jag är trög men om jag har skrivit fel så vill jag gärna veta hur. Var det fel att kalla dig messian? Vad var det mer som var fel i texten?

    Sen undrar jag självklart inte hur det gick till när du slutade på Världen idag utan vad skälet var.

   • isaskar Says:

    Trög tror jag inte alls du är, eller rättare sagt, vet jag att du inte är. 😉
    Om du inte menade att de tre bloggarna du nämner i ditt inlägg som någon företrädare för den messianska rörelsen, så är det inget fel någonstans.

    Mitt skäl för att sluta på Världen idag var flera. Men visst var ett stort skäl den starka kopplingen till församlingen på samma gata.

 28. Magnus Says:

  Hejdlöst vad lättstött ni messianer är (observera den medvetna generaliseringen av en grupp människor med liknande religös tro…)! Är det kanske den påtagna underdog positionen, som kommer ur ett vi mot dem (eller vi som har ”det sanna ljuset”, och ni som inte har det) perspektiv?
  Även du nu inte tog så illa upp att du valde att höra av dig kom andra kraftiga reaktioner på en bloggartikel som knappast kan spekrivas annat än resonerande och ytterst försiktig.
  Huruvida ni har haft en ”konflikt” i församlingen beror förmodligen på vem man frågar och vad man för betydelse i ordet, men det är knappast något att uppröra sig av.

  Det är för övrigt en härlig blogg du har! Inte sett sen tidigare, men en blogg så full av konspirationer, löst grundade tolkningar och ”sanningar” har ett så stort underhållsvärde att man kanske borde titta in här ibland…

  • isaskar Says:

   Hejsan Magnus,
   Välkommen till isaskar.

   ”Hejdlöst vad lättstött ni messianer är…”
   -Då får du väl ta det med någon av dem. Som du kanske vet så känner jag och Simon varandra och det var därför jag överhuvud taget reagerade då han lätt kunde frågat mig om det som många reagerat på stämde.
   Dessutom har det gått rätt lång tid sedan inlägget på er blogg och har inte brytt mig ett dugg tills han hälsade på här idag.

   ”Är det kanske den påtagna underdog positionen, som kommer ur ett vi mot dem (eller vi som har ”det sanna ljuset”, och ni som inte har det) perspektiv?”
   -Fel person att fråga… kanske är du på fel blogg. Jag är inte med i någon Messiansk rörelse. Jag är med i Pingstkyrkan.

   ”Även du nu inte tog så illa upp att du valde att höra av dig kom andra kraftiga reaktioner på en bloggartikel som knappast kan spekrivas annat än resonerande och ytterst försiktig.”
   -Se mitt svar ovan.

   ”Huruvida ni har haft en ”konflikt” i församlingen beror förmodligen på vem man frågar…”
   -Precis… Vet inte vem du har frågat? Jag har inte haft någon konflikt i alla fall…

   ”Det är för övrigt en härlig blogg du har! Inte sett sen tidigare, men en blogg så full av konspirationer, löst grundade tolkningar och ”sanningar” har ett så stort underhållsvärde att man kanske borde titta in här ibland…”
   -Tack för uppmuntran och välkommen tillbaka.

  • Sam Says:

   Ja Magnus. FL är en avlägsen släkting till ET. En riktig alien, som det heter på utrikiska.
   Håll ögonen på Isaskars blogg så kommer du att få många utomjordiska uppenbarelser !

 29. Fredrik Öberg Says:

  Hm. mariologi alltså. Då har jag lärt mig ett nytt ord idag. Summan av ordet är sanning. Jesus är ordet som blev kött. Vi ska leva av ordet. Vi har fått den Heliga Ande så att vi kan förstå bibelordet. Då vi läser skriften framkommer följande:

  Om Maria står det att hon var högt benådad. Benådad från vad? Sin synd förstås! Hon kallade Jesus för sin Herre och Frälsare! Gud säger till Maria -Också genom din själ skall ett svärd gå! Det betyder att hon fick göra samma val av att tro eller förkasta Jesus Kristus som alla människor. När de sade till Jesus -Din mor och dina bröder frågar efter dig svarade han – Den som gör Guds vilja är min mor, min syster och min bror. Maria anförtrodes ett högt uppdrag. Hon accepterade och lydde. Men i fråga om hennes ställning är hon vår medvandrare.

  Nu måste jag kanske förtydliga att jag ser katoliker som mina syskon i tron men både vi protestanter och ni katoliker har saker i läran som måste ljusteras i ljuset av skriften. Tron på skärselden är en annan missuppfattning. Det som talas om i skriftstället om den som blir räddad som ur eld är då man har Kristus som grund men inte byggt med Guds gärningar utan med eget arbete. Allt sådan brinner ned och man blir utan lön. Den som inte har Kristus som grund i sitt liv går förlorad! Det är mycket viktigt att människor förstår detta. Det är vårt verk som troende som prövas ”som i eld”

 30. Debora Says:

  Lewanu har gjort en artikel som handlar om dig
  http://lewanu.wordpress.com/2011/05/14/min-pastor-heter-fredrik/#more-1536

  och det var en bra beskriving på vem du är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: