Vad kan hända när Israel fyller 62? Krig? Delning av Jerusalem??

I vår firar Israel 62 år.
Undra om inte omvärlden, med FN i spetsen, kommer ge födelsedagsbarnet ett delat land som present?

OM det stämmer, med tanke på den övriga retoriken och omständigheter i Israel och Mellanöstern just nu, börjar jag få gåshud när jag läser Daniels profetia i kapitel 9.


Går vi in i de sista sju åren nu? Blir det krig ivår/sommar?

Det börjar dra i hop sig, eller?
Ja, det finns ett par olika teorier vart vi står just nu i förhållande till Messias Davids Sons inträde på världsarenan som Kung i Jerusalem.

-Vissa använder månen och solen som förkunnar tider.
-Andra räknar jordbävningsstatestik.
-Några tar hänsyn till att altaret håller på att återupprättas i Jerusalem.
-Somliga håller ett öga på utvecklingen kring den nyligen inledda tvångsförhandlingen att dela Jerusalem och födelsen av ett nytt land, Palestina.
-Sen har vi ju alla som räknar dagar, månader och år utifrån Daniels profetior.
-Vissa söker svaren i solförmörkelser.

Säkerligen finns det sanning i alla dessa. Summan av dem, dessutom, kan nog ge en rätt hygglig bild av att vi lever i den allra yttersta tiden. Det är nog de allra flesta som ägnar sig åt dessa tankar eniga om…

Men, sen finns det oxå en grupp som tolkar allt detta som symboliskt och förandligar det hela och förkovrar sig i en mysreligion och ignorerar detta.

Veckor

Ett av tankesätten som vi möjligtvis kan ha entrat nu är det jag tänkte titta på här och nu.
Därför att, en av de saker som fångat mig i allt detta är Israels 62 årsdag nu i vår.
Varför? -Bra fråga…

Daniel, i kapitel nio, har en profetia om ”veckor”.

Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad för att göra slut på överträdelse, försegla synder, försona skuld, föra fram en evig rättfärdighet, fullborda syn och profetia och smörja den Allraheligaste. Vet därför och förstå: Från den tid då ordet gick ut att Jerusalem skulle återställas och byggas upp till dess den Smorde Fursten kommer, skall det gå sju veckor och sextiotvå veckor. Gator och vallgravar skall på nytt byggas upp, trots tider av svårigheter. Men efter de sextiotvå veckorna skall den Smorde förgöras, helt utblottad. Och staden och helgedomen skall förstöras av folket till en furste som kommer. Men slutet kommer som en störtflod. Intill änden skall det råda krig. Förödelse är fast besluten. Han skall stadfästa förbundet med de många under en vecka, och mitt i veckan skall han avskaffa slaktoffer och matoffer. Och på styggelsers vinge skall förödaren komma, till dess att förstöring och oryggligt beslutad straffdom utgjuts över förödaren. (Dan 9:24-29)

Jag är säker på att denna, likt många andra profetior, kan ha flera lager av betydelse. Flera bottnar.
Men den jag just nu fastnat för är denna:

Ordet ”veckor” i profetian är shavuim och betyder ordet sju i plural, ”sjuor”.
Ett annat ställe där ordet för ”sjuor” används är en av de sju högtiderna Herren gett sitt folk.

Det är den fjärde i ordningen som vi översatt till ”Pingst”. Det har att räkna sju ”sjuor” -veckor- plus en dag från Förstlingsfrukten att göra, så får vi högtiden ”sjuor” som även kallas ”Proklamationens dag”.
Det var då Herren proklamerade Torah, sin undervisning, vid berget Sinai. Det var även då vi kan läsa om hur det förnyade förbundets goda nyheter proklamerades i Jerusalem då Anden föll över Jesus lärjungar.
Sjuor i koppling till högtiden Pingst är böjt med  femenin genus, som alla högtider är. De är en gåva till bruden, som handlar om Brudgummen.

”Sjuor ”, Shavuim, i Daniel är böjt med en maskulin genus, eftersom det är en proklamation från Brudgummen.

OM vi tillåter oss att pröva denna profetia med denna förståelse, att den pekar på ”veckohögtiden”, så blir det en nedräkning på 69 år till det sista sjuan/veckan…

Den som studerat högtiderna vet vad den sista högtiden, Sukkot, Lövhyddohögtiden representerar i världshistorien: Det Messianska riket här på jorden. ”Tusenårsriket”.

Daniel gör en intressant markering mitt i profetian:
”Från den tid då ordet gick ut att Jerusalem skulle återställas och byggas upp till dess den Smorde Fursten kommer, skall det gå sju veckor och sextiotvå veckor.

Han verkar separera den sista sjuan som leder upp till den 70:e och sedan bakåt till det tillfället då återställningen av Jerusalem inleds.
Alltså, vi ser att man skall börja räkna från den Smordes Fursten till återställningen av Jerusalem. 7+62 ”sjuor”.

I anslutning till Shavuot år 1948 återföddes Israel. Nu, år 2010 fyller Israel 62 under den 63:e ”sjuor”, vilket skulle innebära att vi går in i den sista sjuårsperioden… OM denna tideräkning stämmer.
Eller: 63 är den ”första sjuan” av den ”sista sjuan” som ger summan 69.

Tecken

Några saker som skulle bekräfta att vi går in i denna period är att:
-Nationerna kommer dela på Israel.
-Damaskus ligger risigt till.
-Israel kommer bli attackerat.
-Gud kommer ingripa som aldrig förr och besegra Israels fiende.
-Gud kommer utgjuta sin Ande på ett oerhört sätt.
-En enhet kommer uppstå då Efraims/Israels Hus och Juda Hus återförenas på ett betydande sätt.

Vi läste även att mitt i denna period kommer AntiMessias göra ett ingrepp och ”avslöja sig” i Jerusalem.
Om nu detta stämmer så kan vi någonstans i sen vinter/tidig vår år 2013 se något hända på Tempelplatsen uppe i Jerusalem.

Lite kul är väl då att vi just passerat 2012. Särskilt 21/12-12…
Min gissning är att det ”mest spektakulära” som händer då är väl att Dan Browns film, ”Den förlorade symbolen” har sin premiär… 🙂

OM det nu är så att dessa intensiva förhandlingar som pågår där USA och FN själva medlar med Israel och Palestina… och att de skulle bekräfta förbundet i maj månad… så kan jag verkligen förstå den rödgröna rörans självsäkra attityd att gå till val på att vara på palestiniernas sida.

Men, som vi vet… undra om inte Alliansen har förberett och säkrat upp ett och annat även de.
Carl Bildt gick ju, som vi minns, händelserna i förväg och förberedde aktionen i Mellanöstern när han å EUs vägnar konstaterade: ”De där Israelerna och Palestinierna… de kommer ju inte komma överens… Låt oss fira 20 årsjubileet av Berlinsmurens fall och stadens enande genom att dela Jerusalem landet åt dom!” (Min parafras…) Något de fick beröm av de rödgröna för…

Carl Bildt i Mellanöstern, februari 2010.
http://carlbildt.wordpress.com/2010/02/27/dag-i-damaskus/


Syreins president Assad och utrikesminister Carl Bildt träffades i Damaskus. Foto: Irena Busic


Carl Bildt i möte med Libanons premiärminister Saad Hariri, som sitter i regering med Hizb’allah. Foto: Irena Busic

Har man följt med retoriken mellan Syrien/Iran/EU/Israel och att de mer eller mindre kommer gå till krig på Irans atomvapenfråga, så kommer definitivt ALLA ALLA ALLA vara emot Israel när sommaren når sitt slut.

Irans president A-Jad sa så här förra veckan:

Arab nations will usher in a new Middle East “without Zionists and without colonialists,” Iranian President Mahmoud Ahmadinejad said Thursday.

OCH, vi skall komma ihåg att när palestinierna säger att de är redo att förhandla, så är KRAVET för att sätta sig vid bordet ett delat Jerusalem… annars är de inte ens villiga att dyka upp…

Vad hjärtat är fullt av kommer avgöra hur vi reagerar om och när allt detta spelas ut. Har vi fyllt oss med en tillit till Guds löften, gäller det att fullständigt stå på dem och inte låta känslor ta över när omständigheterna blir trassliga.

-f

29 svar to “Vad kan hända när Israel fyller 62? Krig? Delning av Jerusalem??”

  1. Metodistpastor Berndt Isaksson Says:

    Tack för detta. Otroligt intressant.

    Mvh

    Berndt Isaksson

  2. Janne Ohlin Says:

    Detta du beskriver Fredrik är en mycket intressant tanke. Ja framåt sommaren 2010 får vi säkert svaret på våra farhågor. Jag menar att vi kanske är närmare slutet än de flesta i kristenheten vågar se.

    Mvh Janne Ohlin

    • Fredrik Says:

      ”Jag menar att vi kanske är närmare slutet än de flesta i kristenheten vågar se.”
      —Det är min övertygelse i alla fall…

  3. Sven Vestman Says:

    Tänk om det är så nära ,att världen skall få se han!
    Välkommen Messias!Upprätta ditt rike!

  4. Fredrik Says:

    ”Välkommen Messias!Upprätta ditt rike!”
    —May He come speedily in our days… 😀

  5. Erik Johnsson Says:

    Den här typen av spekulationer har jag stött på sedan urminnes tider,
    d v s så länge jag rört mig i de kristna sammanhangen (över 40 år). Det finns alltid händelser där det går att hänvisa till diverse bibelord. Jag tar Fredriks framställning med knusende ro.

    • Fredrik Says:

      ”Den här typen av spekulationer har jag stött på sedan urminnes tider…”
      -Jag håller med dig. Vem kommer inte ihåg boken ”88 Reasons Jesus Will Come Back in 1988” som reades ut för halva priset 1999 🙂
      Jag säger inte ”Så säger Herren!” på detta, utan jag vidhåller att OM det blir enligt ovan, får jag gåshud i sommar (trotts sommarvärme…)

    • Jan-Åke Says:

      Studerar man det profetiska skeendet, så ser vi att de allra flesta bibliska profetior gällde fram till Judarna fördrivning år 135eKr.
      Sedan har det i princip inte uppyllts några profetior förrän judarna började återinta Israel i slutet på 1800 talet. Profetiska skeendet tog skruv då Israel bildades 1948. Jag tycker mig se att det håller på att ufyllas fler profetior bara innom några få kommande år, än vad som har uppfyllts under en lång tid tillbaka. Lägg då till att den som får se olivträdet blomma (Israels tillblivelse), skall få se Jesu återkomst. 🙂
      Det sägs att Judarna alltid ser tre bottnar i bibelordet, vilket gör denna tes om 62 år intressant.

      MVH
      Jan-Åke Nordin

      • Fredrik Says:

        Jag har hört allt mellan 4-70. 🙂
        Oavsett så vill inte jag vara den som begrensar Gud och är öppen för flera djup.

        Visst är det intressant med Olivträdet…

  6. Petrus Says:

    Alla vi som älskar Messias är väl mer ewller mindre brända av det svärmeri som varit kring dessa frågor. Trots det är det svårt att ta det med ”knusende ro”, vi ser hur det närmar sig, vi ser tidstecken dra ihop sig. Och oavsrt om det är 5 eller 50 år kvar tror jag vi kan vara överens om en sak; Vi är närmare nu än då.
    Välsignad vare han som kommer i den Eviges namn.

  7. Rune Johansson Says:

    Tror att du mycket väl kan vara något på spåren här. Har själv det senaste året haft en känsla av att ”sista veckan” skulle kunna inledas 2010. Fredsförhandlingarna är nu under sådan press att ett sjuårigt avtal mycket väl skull kunna upprättas under innevarande år. Personligen tror jag dock att ett avtal snarare kommer till stånd under andra halvan av 2010. Detta på grund av att det då bättre skulle sammanfalla med Hösthögtiderna 2017 och Jesu återkomst.
    Ett annat tecken som är mycket viktigt är ju månförmörkelserna 2014-15 och dessa sammanfaller ju också med våra tankar ovan. Tidigare förmörkelser 1493-94 var ju en bekräftelse på händelserna i Spanien 1492, samma sak med förmörkelserna 1949-50 en bekräftelse på statsbildningen 1948 och förmörkelserna 1967-68 en bekräftelse på återtagandet av östra Jerusalem 1967.
    Med detta resonemang menar jag då att förmörkelserna 2014-15 mycket väl skulle kunna var en bekräftelse på att som du säger ” något har hänt på Tempelplatsen i Jerusalem” någon gång 2013-14.

    Mvh Rune

  8. Fredrik Says:

    Fredsavtalet kan ju, som det nu bekräftats idag, ingå med indirekta förhandlingar och diplomati.
    Om det smäller i vår/sommar, så kan det ju blåsa över snabbt, om det blir ett missilkrig.
    Jag håller med om att Högtiderna är milstolparna/ryggraden i det profetiska.

    Att det blir på våren 2013/14 tror jag med… då det bli 3,5 år kvar till hösthögtiden.
    Allt beror lite på huruvida någon händelse i höst var av vikt… och kanske inledde något…??? Vi får vänta, vaka och se…

    En intressant koppling är just att: traditionellt kom ju Mose ner med tavlorna/Ordet andra gången på Yom Kippur… och frikände folket 🙂
    Men det kan vi återkomma till i en annan blogpost….

  9. BirgittaB Says:

    Snälla, berätta om detta på ickekristina bloggar. Det är väl ok att bryta och byta åsikter med i stort sett likatänkande, men det finns en hel bloggosfär där ute som inte har en aning om att Jesus skall komma tillbaka. Vilket missionsfält!!
    Skriv t ex på Newsmill som är en svensk webbplats för debatt och nyheter. Just nu ligger ett inlägg om antisemitismen i Malmö högt upp där. Kanske läge att berätta lite om Guds planer för Israel och Jerusalem och det judiska foket.
    Har vi råd och vågar vi tiga längre?

    • Fredrik Says:

      ”Det är väl ok att bryta och byta åsikter med i stort sett likatänkande…”
      —Absolut… Newsmill är en mkt bra och friskt alternativ till all MSM(Main Stream Media)

  10. Yoker Says:

    Va kul! Snart kommer han ingen sett men som alla pratar om.
    Får skynda mig att gifta mig Ha ha ha;-)

  11. Sam Says:

    Kan det här vara lite bränsle för elden
    http://www.foxnews.com/story/0,2933,588392,00.html
    Ingen kan beskylla Israelerna för att vara mesiga
    Sam

  12. Fredrik Says:

    Absolut…
    Intressant är även denna artikel:
    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/03/08/AR2010030801989.html?hpid%3Dartslot&sub=AR
    Där USAs förre ambassadör kritiserar den ”indirekta” förhandlingsplanen…
    ”Daniel Kurtzer, a former U.S. mediator and ambassador to Israel and Egypt who served both Democrat and Republican presidents, took a more skeptical view. He said it’s ”not understandable why we would now have them sit in separate rooms and move between them.”

  13. Andreas Says:

    Glöm inte bort att evangeliet skall predikas i hela världen för alla folk också innan Jesus kan komma tillbaka. Frågan är ju om detta kommer att hinna ske inom en så snar framtid som det talas om här.

    Jag undrar lite på vart det står att den som ser olivträdet skall få se Jesu återkomst? Är det GT eller NT? Står det rakt ut? Eller är det en tolkning av texten?

    Jag försökte hitta något bibelställe om olivträdet, men det enda jag kunde hitta var när Jesus talar om att vi skall se på fikonträdet och alla andra träd. Luk 21:29 (med parallellställen) När Paulus talar om Israel säger han däremot att det är ett olivträd. Är det någon från GT man refererar till när man kallar Israel för olivträdet?

    Jag skriver inte detta för att bara vara ”negativ” jag ville bara veta mer vad man baserar sina eskatologi på. Är själv inte så superpåläst och tror att Jesus dröjer ett tag till och hoppas att han gör det. Jag har ju så mycket jag skall göra för hans rike först och mina familj behöver bli frälst först. Men det är klart om dem blir frälsta inom kort så…

  14. Tyvärr var det inget aprilskämt…. « Isaskar Says:

    […] Tyvärr var det inget aprilskämt… men däremot ett spännande datum med tanke på detta… och […]

  15. gunnel önnhall Says:

    tack för undervisningen…. Be blessed!

  16. Free Gaza flottan -uppdaterar efterspelet « Isaskar Says:

    […] som har undrat vad som skulle kunna tända till och utlösa ett krig… kanske inte behöver söka svar […]

  17. Ny konvoj planeras… -Grattis Israel 62! « Isaskar Says:

    […] 62 år och OM det kan vara så att det är inkörsporten till de sista sju åren, baserat på Daniels profetia, vilkent KAN leda till krig med Israel, ett delat Jerusalem samt en ekonomisk världskollaps, […]

  18. Israel 62 -Grattis USA??!? « Isaskar Says:

    […] läst Isaskar en tid vet att ett tolkningsförslag till Daniels 7 veckor och Israels 62 årsdag, läs här, är något som Isaskar håller ögonen […]

  19. tackYeShua Says:

    Det blev inte krig sommaren 2010 som du tänkte va?

  20. isaskar Says:

    för ett år sedan såg det ut som om det skulle kunna inledas en konflikt kring vår/försommaren.
    vad jag ”sökte” och den tanken jag ”prövade” var om det skulle inledas något under det året då Israel fyllde 62.
    I vintras inleddes något som i israelisk media kallas ”Cast Lead 2” och trappas stadigt upp.
    Jag skrev lite mer om det här:

    Året då Israel fyllde 62…

    Så svartet är vad jag vet: Nej, inget krig inleddes under vår/sommar. Däremot kom det i vintras något, vilket är under det året då Israel fyller 62.

Lämna en kommentar