Tikva: Yoga eller inte yoga… -det är frågan

Frågan har kommit upp här och här, om huruvida man ”smyger” in yoga på de kristna festivalerna och konferenserna som typ Nyhem och Torp?

Många har reagerat, dock inte högljutt... (det vågar man inte då det ju är kristna ledarskap som släpper in det). Men alla som bloggar VET hur mycket det engagerar läsare.


Vad skiljer yoga från tikva, förutom arrangörens val av ord?

En av läsarna, Anders, hörde av sig till mig häromdagen och hade varit föredömlig genom att själv kontakta källan för att få ett svar.

Så här skriver han i ett mail till Isaskar:

Fick svar från Tikvas ”grundare” :

”Hej Anders!

Det finns ingen som helst koppling mellan Tikva och yoga

Tikva är en ny träningsform. Punkt.

Tikva är enkla kroppsövningar som utförs till musik, specialskriven – för att vi ska veta var inspirationen kommer från.

De ord som uttalas under passet är hämtade ifrån bl a Ordspråksboken och Psaltaren.

Tack för att du hörde av dig.

Välkommen att prova på Tikva under sommaren 2010: Nyhemskonferensen, Torpkonferensen, Löttorps Camping.

Med vänlig hälsning

Ok. Då vet vi att grundaren inte tycker det är Yoga.
Det kan ha varit falskt alarm… puh!!!

Två frågor kvarstår dock:
-Bara för att musik och de upprepade orden bytts ut… betyder det att det inte är en österländsk yogateknik och inte räknas till yoga för att ordet inte förekommer i Tikvas presentationsmaterial?

-Varför ta in denna österländska träningsform i kristna sammanhang där ”nyktra new-ageare” rör sig? (Jag kan förstå att det inte förekommer ölprovning från kristna munkars bryggerier på konferenserna, med hänsyn till nyktra alkoholister som medverkar…)

– Vågar man kanske vara så frimodig nu när man ser att sifferantalet ökar i matriklarna…??? (Frågan är dock om man rensat de som inte är aktiva längre… som vi tittade på här? Ooops ännu ett förbjudet område att diskutera högt!!)

Hur som helst… Dessutom kan i alla fall jag konstatera att det även kommer förekomma på Löttorp i och med detta… (jaja… Bödagården finns ju alltid för den som vil…) 🙂

Tack Anders för ditt mail!

Personligen håller jag mig fortfarande fast vid denna HaTIKVA

4 svar to “Tikva: Yoga eller inte yoga… -det är frågan”

  1. Annica Says:

    Men vad då? Är inte det en vedertagen uppfattning….. att grundaren har åsiktsföreträde och därmed alltid rätt!? Då har jag nog missat något 😀

  2. Janne Ohlin Says:

    (Jag kan förstå att det inte förekommer ölprovning från kristna munkars bryggerier på konferenserna, med hänsyn till nyktra alkoholister som medverkar…)

    Det roligaste jag läst på länge 🙂
    Mvh JO

  3. Lilian Says:

    Den första frågan man kan ställa sig är,, Om det är samma sak som Yoga,, spelar det någon roll??

    1. Vad har efterföljare till Gud, Universums skapare emot Yoga?
    2. Om svaret är att det är ockult med Yoga och att Gud inte vill att hans barn ska ha något som helst med det att göra,, varför är det då ens det minsta intressant för en kristen att närma sig det?

  4. Elisabet Says:

    Yogan är och förblir frälsningsväg inom hinduismen .
    yoga är inte ett medel för avslappning o romantik bara för att vi tycker att det ska vara det.
    läs hinduernas egna religiösa urkunder själva så ser ni det.
    Att säga att yoga inte har med hinduism att göra är inte bara kränkande för hinduer, det är även mycket dumt och okunnigt.
    De framställer ju tikva som alternativ till yoga men det är ju för att man bara ser yogan som just avslappningsövningar o inget mer än så.

Lämna en kommentar